Poliklinika binova logoMuči vas perut?!

Perut ili prhut je stanje kože kojeg obilježava pojava ljuštenja u području vlasišta. Pojavljuje se u polovice odraslog stanovništva i češće u muškaraca. Može se pojaviti zbog lokalnih pripravaka kojima peremo ili tretiramo kosu. Česti je uzrok pojave peruti  šampon koji sadrži natrij lauril sulfat. Natrij lauril sulfat uklanja masnoću iz zaštitnog lipidnog sloja kože i na taj način narušava kožnu barijeru. Vlasište zbog toga postaje osjetljivo, svrbi i ljušti se. Ako primijetite pojavu crvenih žarišta veličine kovanog novca prekrivenih bjelkastim ljuskama, vjerojatno se radi o seboroičnom dermatitisu.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je upalna bolest vlasišta i drugih dijelova tijela bogatih žlijezdama lojnicama (vlasište, obrve, područje uz nosnice, brada, područje iza ušiju, prsa i područje između lopatica). Česti je i kod djece u prva 3 mjeseca života kao i u mlađoj odrasloj dobi. Osim prekomjernog izlučivanja loja u pojavi upale igraju ulogu i  hormoni, mehanički podražaj i gljiva Pityrosporum ovale. Seboroični dermatitis možete prepoznati po oštro ograničenim, ljuskavim žarištima koja svrbe. Mogu se spajati i tako zahvaćati cijelo vlasište te prijeći na kožu čela, sljepoočica i na kožu vrata. Ako su upala i ljuštenje jako izraženi, teško ih je razlikovati od psorijaze vlasišta. Osim u vlasištu opisane upalne promjene možemo vidjeti i u obrvama, uškama, iza ušiju te na gornjem dijelu trupa (prsa i područje između lopatica).

Kako ga liječiti i koje su posljedice?

U liječenju se koriste preparati s cink piritionom, selenijevim sulfidom, sumporom i salicilnom kiselinom ili katranski šamponi. Za ublažavanje simptoma upale i svrbeža koriste se i kreme s ketokonazolom i kortikosteroidni losioni. S obzirom na to da, osim crvenila, svrbeža i ostavljanja ljuskica po odjeći, seboroični dermatitis može uzrokovati ispadanje kose, svakako je najbolje javiti se dermatologu koji će nakon pregleda utvrditi koji preparat je najbolji za vas.

Autor: Sandra Stanić Duktaj, dr.med.spec. dermatovenerologije

Dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija