Poliklinika binova logoPsorijaza – Kako živjeti s jednom od najčešćih kožnih bolesti?

Psorijaza je jedna od najčešćih kroničnih kožnih bolesti u Hrvatskoj i vrlo česta dijagnoza u svakodnevnom radu dermatologa, ne samo kod nas, nego i u svijetu. Od te bolesti boluje oko 1-3% svjetske populacije, dok je u Hrvatskoj to oko 1,7% . Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti kože koja je obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih žarišta prekrivenih bjelkasto-srebrnkastim ljuskama. Osim kože gotovo redovito zahvaća nokte i vlasište, a može i zglobove te tada govorimo o psorijatičnom artritisu.

Što uzrokuje psorijazu?

Specifični uzrok bolesti nije u cijelosti poznat, ali se smatra da bolest nastaje međudjelovanjem nasljednih genetskih čimbenika i različitih čimbenika okoliša. Nasljeđivanje psorijaze je poligensko, odnosno kombinacija više gena smještenih na različitim kromosomima, a ključnu ulogu imaju geni smješteni na kraćem kraku 6. kromosoma čija temeljna uloga je regulacija imunološkog odgovora. Upravo imunološki odgovor i T-limfociti koji sudjeluju u imunološkom odgovoru pokretači su upalnog procesa u psorijazi. Tako dolazi do poticanja keratinocita, stanica površinskog sloja kože, na ubrzano dijeljenje i rast koji je u odnosu na zdravu kožu veći 4-6 puta.

Oblici bolesti

Postoje dva oblika vulgarne psorijaze prema dobi pojavljivanja. Tip I koji se nasljeđuje i javlja do 40. godine života i tijek je bolesti teži od tipa II. Tip II javlja se sporadično u kasnijoj životnoj dobi i ne nasljeđuje se. Čimbenici koji utječu na kliničku sliku i pokreću promjene na koži u bolesnika koji imaju genetsku predispoziciju su: različite infekcije, traume, različiti endokrini, metabolički poremećaji, trudnoća i stres.

Razlikujemo i nekoliko kliničkih oblika psorijaze;  kapljičasta psorijaza koja se najčešće viđa kod djece i mlađih osoba i često je vezana uz streptokoknu infekciju ždrijela. Pločasta vulgarna psorijaza je najčešća klinička slika s tipičnim psorijatičnim žarištima na laktovima, koljenima i u vlasištu. Na noktima su vidljive točkaste udubine, žučkaste mrlje, nokti su zadebljani, lomljivi. U vlasištu crvenilo i ljuskanje koje može biti i jako izraženo te se promjene šire i na rub vlasišta. Inverzna psorijaza je oblik psorijaze u kojoj su promjene smještene u pregibima te u spolnoj regiji. Artropatska psorijaza je najteži oblik bolesti koji zahvaća i kožu i zglobove i javlja se u 30% bolesnika sa psorijazom.

Dijagnostika i liječenje

Dijagnoza bolesti postavlja se na temelju kliničke slike, potvrđuje histološki, a važno je i praćenje težine bolesti koja se procjenjuje, danas i uz pomoć određenih skala / PASI, BSA, DQLI/  radi odluke o terapiji te praćenju djelotvornosti iste. Liječenje psorijaze može biti lokalno i /ili sistemsko ovisno o težini kliničke slike, dobi bolesnika, eventualne udruženosti psorijaze s artritisom. U takvim slučajevima potrebna je suradnja s reumatologom i fizijatrom. U lokalnoj terapiji danas se koriste: keratolitici, kortikosteroidi, analazi vit. D, cignolin, lokalni retinoidi. Kod težih oblika bolesti i zahvaćenosti većih površina kože i u slučaju da psorijatična žarišta ne prolaze na lokalnu terapiju primjenjuje se i fototerapija. Sustavna terapija psorijaze provodi se derivatima vitamina A (retinoidi), Metothrexatom te ciklosporinom, a danas se koriste i biološki lijekovi koji su značajno doprinijeli poboljšanju smetnji i simptoma te povećanju kvalitete života psorijatičnih bolesnika. Odluku o terapiji svakako treba prepustiti specijalisti dermatologu.

Psorijaza je bolest koja je vidljiva te je oboljeli nose kao svoju stigmu, kao oklop koji ne mogu skinuti. Mnogi su izloženi nepoželjnim situacijama od strane okoline, kod koje se nerijetko javlja odbojnost i strah od zaraznosti. Sve to negativno djeluje na bolesnike i stvara im osjećaj manje vrijednosti. U Poliklinici BINOVA želja nam je pomoći takvim bolesnicima, kroz široku paletu terapijskih mogućnosti, ali i u nastojanju da se razbiju mitovi i predrasude o ovoj kroničnoj multisistemskoj bolesti.

Autor: Prim.dr.sc. Gaby Novak-Bilić, dr. med. spec. dermatovenerologije

Dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija