Poliklinika binova logo

Poremećaji srčanog ritma

Poremećaj srčanog ritma ili aritmija je stanje u kojem srce ne kuca redovito ili ne kuca pravilno. Srce normalno kuca u ritmu koji se zove sinusni ritam, ali može se dogoditi da se ritam poremeti zbog raznih uzroka. Uzroci aritmija mogu biti različiti, uključujući srčane bolesti, visoki krvni tlak, dijabetes, pušenje, konzumaciju alkohola ili droga i nasljedne faktore.

Aritmija srca

Aritmija srca, poznata i kao poremećaj srčanog ritma, je stanje u kojem srce kuca nepravilno. Normalni srčani ritam regulira se sinusnim čvorom, koji generira električne impulse koji koordiniraju kontrakciju srčanih komora. Ako postoji neka vrsta poremećaja u ovom procesu, to može uzrokovati aritmiju srca. Postoji mnogo vrsta aritmija, a neke od najčešćih uključuju fibrilaciju atrija, tahikardiju, bradikardiju i ekstrasistole.

Fibrilacija atrija

Fibrilacija atrija je stanje u kojem srčani mišić u gornjim komorama srca (atrijima) kuca nepravilno i nekoordinirano. Umjesto redovitih kontrakcija, atriji trzaju (fibriliraju), što može dovesti do nepravilnih otkucaja srca, ubrzanog srčanog ritma i smanjenog protoka krvi.

Fibrilacija atrija je najčešći poremećaj srčanog ritma i može biti uzrokovana različitim čimbenicima, uključujući srčane bolesti, visoki krvni tlak, pretilost, dijabetes, hipertireozu i druge stanja.

Simptomi fibrilacije atrija mogu uključivati nepravilne otkucaje srca, umor, slabost, kratkoću daha, bol u prsima, vrtoglavicu i nesvjesticu. Dijagnoza se postavlja elektrokardiogramom (EKG) i drugim dijagnostičkim testovima.

Liječenje fibrilacije atrija može uključivati lijekove koji reguliraju srčani ritam i ublažavaju simptome, kao i promjene u načinu života, poput gubitka težine, prestanka pušenja i vježbanja. U nekim slučajevima, može biti potrebna medicinska procedura poput električne kardioverzije ili ablacije srčanih stanica kako bi se obnovio normalan srčani ritam.

Tahikardija

Tahikardija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje ubrzanog srčanog ritma. Normalan srčani ritam u odraslih osoba je obično između 60 i 100 otkucaja u minuti, ali u slučaju tahikardije, srce može kucati brže od 100 otkucaja u minuti.

Tahikardija može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući emocionalni stres, fizičku aktivnost, povišenu tjelesnu temperaturu, konzumiranje alkohola i kofeina, određene lijekove, kao i različite bolesti srca i druga zdravstvena stanja.

Simptomi tahikardije mogu uključivati ubrzane otkucaj srca, osjećaj lupanja srca, vrtoglavicu, kratkoću daha, znojenje, slabost i umor. U nekim slučajevima, tahikardija može uzrokovati ozbiljne komplikacije, poput srčanog zastoja ili srčanog udara, posebno kod osoba s postojećim srčanim bolestima.

Liječenje tahikardije ovisi o uzroku i težini simptoma. U nekim slučajevima, jednostavne promjene u načinu života, poput izbjegavanja kofeina i alkohola ili smanjenja stresa, mogu pomoći. U drugim slučajevima, može biti potrebno uzimanje lijekova za kontrolu srčanog ritma ili provođenje medicinskih procedura, poput elektrofiziološke studije ili kateterske ablacije. U teškim slučajevima, mogu biti potrebni kirurški zahvati ili ugradnja elektrostimulatora.

Bradikardija

Bradikardija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje usporenog srčanog ritma. Normalan broj otkucaja srca u odraslih osoba je obično između 60 i 100 otkucaja u minuti dok u slučaju bradikardije, srce može kucati manje od 60 otkucaja u minuti.

Bradikardija može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući oštećenja srčanog mišića, problemima s električnom provodljivošću srca, dugotrajnom upotrebom određenih lijekova, hipotireozom, hipotermijom, a u nekim slučajevima može biti i nasljedna.

Simptomi bradikardije mogu uključivati usporene otkucaje srca, osjećaj slabosti i umora, zbunjenost, vrtoglavicu i nesvjestice. U teškim slučajevima, bradikardija, kao i tahikardija, može uzrokovati ozbiljne komplikacije, poput srčanog zastoja ili srčanog udara.

Liječenje bradikardije ovisi o uzroku i težini simptoma. U nekim slučajevima, liječenje nije potrebno ako bradikardija ne uzrokuje simptome ili komplikacije. U drugim slučajevima, mogu biti potrebni lijekovi za stimuliranje srčanog ritma ili ugradnja elektrostimulatora, uređaja koji pomaže u održavanju normalnog srčanog ritma.

Ekstrasistole

Ekstrasistole su nepravilan srčani ritam uzrokovan dodatnim otkucajima srca. Uzrok ekstrasistola je uglavnom neki oblik poremećaja srčanog ritma, kao što su elektrolitni poremećaji, stres, kofein, pušenje, alkohol, droge, kao i razne bolesti srca, pluća, štitnjače i drugih organa.

Ekstrasistole obično uzrokuju osjećaj lupanja ili preskakanja srca i mogu se pojaviti sporadično ili često. U većini slučajeva ekstrasistole nisu ozbiljne i ne zahtijevaju liječenje. Međutim, u nekim slučajevima, posebno kod osoba s postojećim bolestima srca, ekstrasistole mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija poput fibrilacije atrija, aritmije i drugih srčanih problema.

Dijagnoza ekstrasistola obično se postavlja pomoću elektrokardiograma (EKG), a liječenje ovisi o uzroku i težini simptoma. U nekim slučajevima, jednostavne promjene u načinu života, poput smanjenja konzumiranja kofeina, alkohola i drugih stimulansa, mogu pomoći u smanjenju broja ekstrasistola. U težim slučajevima, mogu se propisati lijekovi za srčanu aritmiju ili provesti medicinske procedure, poput ablacije, za liječenje ekstrasistola.

Aritmije srca

Torsades de pointes

Torsades de pointes je vrsta aritmije srca koja se karakterizira iznenadnim i opasnim promjenama u brzini otkucaja srca. Ova aritmija se često javlja kod osoba koje imaju poremećaje elektrolita, poput niske razine kalija ili magnezija u krvi.

Torsades de pointes može uzrokovati nesvjestice ili gubitak svijesti, a u teškim slučajevima može dovesti do srčanog zastoja i smrti. Simptomi ove aritmije mogu uključivati osjećaj vrtoglavice, slabost, bol u prsima i palpitacije.

Liječenje torsades de pointes ovisi o težini simptoma i uzrocima aritmije. U hitnim slučajevima, primjenjuje se kardioverzija, koja koristi električne šokove za vraćanje srčanog ritma u normalu. U nekim slučajevima, lijekovi poput magnezija i kalija mogu pomoći u normalizaciji srčanog ritma.

Osobe koje su podložne torsades de pointes aritmiji trebaju pratiti razinu elektrolita u krvi, a u nekim slučajevima, potrebno je uzimati lijekove koji pomažu u održavanju ravnoteže elektrolita. Također, izbjegavanje faktora koji mogu izazvati aritmiju, kao što su određeni lijekovi ili alkohol, može pomoći u prevenciji ove opasne aritmije srca.

Ako osjetite bilo kakve simptome aritmije srca, uključujući torsades de pointes, važno je potražiti hitnu medicinsku pomoć. Važno je na vrijeme napraviti potrebne pretrage i odrediti potrebnu terapiju kako bi se spriječio ozbiljan problem srca.

Povremena aritmija srca

Povremena aritmija srca se odnosi na nepravilnosti srčanog ritma koje se javljaju povremeno ili prilikom određenih aktivnosti. Ova vrsta aritmije može biti benigna i bezopasna, ali u nekim slučajevima može ukazivati na ozbiljniji problem srca.

Simptomi povremene aritmije srca mogu uključivati osjećaj preskakanja srca, ubrzani ili usporeni srčani ritam, palpitacije, vrtoglavicu ili gubitak svijesti.

Uzroci povremene aritmije srca mogu biti različiti, uključujući stres, tjelesnu aktivnost, promjene u elektrolitima ili krvnom tlaku, konzumaciju alkohola ili kofeina te uporabu određenih lijekova.

Ako imate simptome povremene aritmije srca, važno je potražiti savjet od liječnika. Liječnik može provesti različite pretrage srca, poput elektrokardiograma (EKG) ili holtera, kako bi utvrdio uzrok aritmije. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti liječenje, kao što su lijekovi ili promjene u načinu života, kako bi se kontrolirala aritmija i spriječilo pogoršanje zdravstvenog stanja.

Kako smiriti aritmiju srca

Smirivanje aritmije srca ovisi o uzroku aritmije. U većini slučajeva, smirivanje aritmije može biti postignuto jednostavnim promjenama u načinu života i uklanjanjem čimbenika koji su uzrokovali aritmiju. U težim slučajevima, mogu biti potrebni lijekovi ili medicinske procedure. 

Nekoliko savjeta kako smiriti aritmiju srca:

Smanjite stres: Stres može izazvati aritmiju srca, stoga pokušajte smanjiti stres na različite načine, poput vježbanja, meditacije, dubokog disanja ili drugih opuštajućih aktivnosti.

Smanjite unos kofeina i alkohola: Kofein i alkohol mogu izazvati aritmiju srca, pa je važno smanjiti njihov unos ili ih potpuno izbjegavati.

Promijenite svoju prehranu: Neka hrana može izazvati aritmiju srca, poput hrane bogate mastima, soli i šećerom. Pokušajte jesti uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima.

Vježbajte: Vježbanje može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju zdravlja srca. Međutim, pripazite da ne pretjerujete u vježbanju i da ne naprežete srce.

Pijte dovoljno vode: Dehidracija može uzrokovati aritmiju srca, stoga pijte dovoljno vode kako biste održavali hidrataciju tijela.

Koristite tehnike disanja: Duboko i sporo disanje može pomoći u smanjenju stresa i smirivanju srčane aritmije.

Ako su simptomi aritmije srca ozbiljni ili se redovito pojavljuju, važno je posjetiti liječnika. Liječnik može napraviti pregled srca i preporučiti odgovarajuću terapiju, koja može uključivati lijekove, medicinske procedure ili druge oblike liječenja.

Tjelovježba