Poliklinika binova logo

Rosacea – simptomi i liječenje

Objavljeno

01/11/2023

Crvenilo u licu i pojava izbočina koje nalikuju na akne mogu biti simptomi rosacee. Simptome možete donekle samostalno kontrolirati no najbolje je obratiti se liječniku kako bi odredio prikladnu terapiju.

Što je rosacea?

Rosacea je kronična upala kože lica koja uzrokuje crvenilo koje naliči na opekline od sunca. Takvo crvenilo se kod pojave rosacee razvija na čelu, nosu, bradi i obrazima. Kod žena se simptomi javljaju najčešće na licu i bradi, dok su kod muškarca najčešći na nosu. Prvi simptomi rosacee se uglavnom pojavljuju u trećem ili četvrtom desetljeću života, ali mogu se pojaviti i ranije u adolescenciji. Osim crvenila, mogu se pojaviti i papule, odnosno crvenkasti čvorići koji nalikuju na akne. Papule se mogu napuniti gnojem te se tada nazivaju pustulama. Zbog pojave papula se rosacea naziva i aknama odraslih.

Uzrok rosacee nije u potpunosti poznat no otkriveni su glavni dijelovi u procesu razvoja bolesti koji pomažu u njenom liječenju. Tako je otkriveno da je crvenilo u licu znak početka upalnog procesa koji je uzrokovan neurovaskularnom disregulacijom i urođenim imunološkim sustavom. Osim toga, kao jedan od mogućih uzročnika pojave rosacee, su  grinje (Demodex folliculorum). Takve grinje su uobičajene na ljudskoj koži no otkriveno je kako se kod osoba koje boluju od rosacee pojavljuju u povećanom broju na koži lica. Razvoju bolesti može doprinijeti i bakterija Helicobacter pylori koja inače živi u crijevima i želucu te može dovesti do povećanja količine hormona gastrina što može uzrokovati crvenilo kože. Jedna od teorija ukazuje i na to da je rosacea nasljedna, odnosno da postoje genetske predispozicije za oboljenje. U slučajevima kada netko ima izraženu povijest oboljenja od rosacee u obitelji, tada treba obratiti više pozornosti na okolišne čimbenike koji također utječu na razvoj simptoma.

Tipovi i stupnjevi rosacee

Rosacea se pojavljuje u četiri različita tipa:

Eritemato-telangiektatična rosacea – uključuje simptome kao što su crvenilo kože lica i vidljive kapilare. Ovaj tip rosacee je naj blaži i najčešći.

Papulo-pustularna rosacea – uzrokuje crvenilo i oticanje lica i upalne promjene u obliku papula i pustula koje se pojavljuju na obrazima, čelu te  bradi.

Rhynophyma – ovaj oblik rosacee uzrokuje najvidljivije promjene na koži lica. Glavni simptom  je zadebljanje kože koje se najčešće pojavljuje na nosu koji zbog toga postaje kvrgav i povećan. Ovaj oblik rosacee je rijedak i češće se pojavljuje kod muškaraca. 

Okularna rosacea – oblik rosacee koji utječe na oči te uzrokuje pojavu veće količine suza i crvenilo

Težina simptoma kod rosacee se dijeli na 4 stupnja:

Prerozacea – prolazno crvenilo na koži lica

I stupanj – trajno crvenilo lica uz proširene kapilare

II stupanj – trajno crvenilo lica, proširene kapilare, oticanje, papule i pustule

III stupanj – simptomi stupnja I i II uz pojavu zadebljanja kože te povećanje žlijezda lojnica

Kod većine oboljelih se pojavljuju prvi i drugi stupanj rosacee, a treći stupanj najčešće zahvaća muškarce.

Simptomi i postavljanje dijagnoze

Najčešći simptom rosacee je crvenilo u licu, ali osim toga mogu se pojaviti i drugi simptomi. Oni uključuju i već spomenute papule i pustule, ali i peckanje kože, područja suhe kože, proširene pore, popucane krvne žile i čvoriće, natečen nos i probleme s vidom. 

Simptome rosacee mogu pogoršati razne navike pacijenta kao što su pušenje, konzumacija alkohola, konzumacija ljute i vruće hrane i pića te naporna tjelovježba. Osim toga na jačinu simptoma utječu i razni okolišni čimbenici – hladne ili vruće temperature, vjetar, izloženost suncu. Stres će također u nekim slučajevima pojačati simptome, a pacijentima se preporučuje da izbjegavaju i vruću vodu kod tuširanja. Rosacea se može pojaviti ili pogoršati uzimanjem određenih lijekova kao što su infliksimab, amiodaron, cetuksimab te također unosom visokih doza vitamina B6 i B12, jodnih kontrasta, ribavirina u kombinaciji s interferonom alfa 2b te kod ukidanja kortikosteroidne terapije.

Svi simptomi mogu se pojavljivati i nestajati, a kada se pojave mogu potrajati i nekoliko tjedana. Kada se simptomi ne liječe oni se mogu početi pojačavati, a i ostati trajno na koži.

Ne postoji specifični test kojim liječnik može dijagnosticirati rosaceu. Liječnik mora proučiti izgled  kože i očiju, povijest bolesti te navike. Bitno je da liječniku navedete sve probleme kože s kojima se susrećete te također lijekove koje koristite jer oni mogu uzrokovati pojavu ili pogoršanje simptoma. Kada se pojave simptomi koji mogu ukazivati na rosaceu, zakažite termin s dermatologom kako biste na vrijeme mogli dobiti odgovarajuću terapiju s kojom ćete smanjiti mogućnost pogoršanja bolesti. Kod pojave simptoma u očima  liječnik će vas uputiti na pregled kod oftalmologa. Kako biste svom liječniku olakšali dijagnostiku, preporučuje se vođenje dnevnika u kojemu ćete zapisivati sve pojave simptoma i njihove promjene te aktivnosti u tom trenutku.

Liječenje rosacee

U liječenju rosacee mogu sudjelovati razni stručnjaci kao što su dermatolozi, oftalmolozi i psiholozi, a ovisi o tome gdje se pojavljuju simptomi.

Ne postoji određeni lijek za rosaceu te ju nije moguće u potpunosti izliječiti, ali može se kontrolirati prilagođenom terapijom. Liječenje je simptomatsko, što znači da se radi na ublažavanju ili uklanjanju simptoma bolesti. Cilj liječenja rosacee je kontroliranje i sprječavanje pogoršavanja simptoma te poboljšanje kvalitete života pacijenta.

Kod prvog stupnja rosacee većinom se pojavljuje crvenilo u licu koje može biti trajno, neovisno o vanjskim utjecajima. U prvom stupnju su vidljive i teleangiektazije, odnosno vidljive proširene kapilare. Koža pacijenata s prvim stupnjem rosacee je uglavnom osjetljiva te se primjenom lokalnih preparata može izazvati osjećaj zatezanja ili pečenja. Preporučuje se primjena neutralnih preparata kako bi se oštećena koža prvo obnovila. Korištenje zaštite od sunca preporučuje se tijekom cijele godine, a posebno ljeti jer se simptomi rosacee pojavljuju i pogoršavaju izlaganjem UV zrakama bez prikladne zaštite. Koža oboljelih od rosacee je veoma osjetljiva i smanjena je njena elastičnost, a izlaganje UV zrakama uništava kolagen i dodatno oštećuje kapilare i oslabljuje krvne žile. SPF 50+ zaštita od sunca je obavezna jer omogućava obnavljanje zaštitne barijere pri čemu mogu pomoći i emolijentna sredstva. Kako bi se moglo nastaviti s liječenjem preporučuje se ponekad i  peroralna antibiotska terapija ukoliko su upalne promjene jače izražene, a potom je obično dovoljna samo  lokalna terapija. Lokalni preparati, kao što su metronidazol, retinoidi i azelaična kiselina, smanjuju upalu. Vidljive teleangiektazije mogu se ukloniti elektrokoagulacijom i radiovalnom koagulacijom. Ove metode zahtijevaju nekoliko tretmana, a nakon njih na koži nastaju kraste koje bez ostavljanja ožiljaka same otpadaju.

Kada dođe do drugog stupnja rosacee, uz trajno crvenilo dolazi i do nastanka papula i pustula, odnosno kvržica ispunjenih gnojem. Uglavnom je kod ovog stupnja najefektivnija kombinirana terapija. Primjena lokalne terapije podrazumijeva antibiotike klindamicin, metronidazol i eritromicin te retinoide, benzoil perokside i azelaičnu kiselinu. Lokalna terapija trebala bi se primjenjivati 2 mjeseca, a kemijski piling (AHA) može se raditi svaka dva do četiri tjedna. Kombinacija oralnih antibiotika s primjenom glikolne kiseline također se pokazala kao učinkovita. Nakon prestanka primjene lokalne terapije pacijentima se preporučuje korištenje krema s glikolnom kiselinom u nižim koncentracijama. 

U trećem, najtežem, stupnju rosacee dolazi do zadebljanja kože koje se uglavnom javlja na koži nosa (rhinophyma). Zadebljani dijelovi kože uklanjaju se kirurškim putem, dermoabrazijom, radiokirurškim metodama, laserom ili elektrokoagulacijom. Od manje agresivnih metoda postoje novije generacije frakcijskih i erbijskih lasera koje su vrlo učinkovite. U nekim slučajevima, postupak uklanjanja zadebljane kože potrebno je ponoviti i nekoliko puta.

Laserske terapije za rosaceu

Postoje razne mogućnosti primjene lasera u medicini, pa tako i kod rosacee. Terapije laserom se kod rosacee koriste za uklanjanje crvenila, zadebljanja na koži i teleangiektazija. Postoji nekoliko različitih vrsta laserskih terapija koje se koriste.

Erbijski laser koristi se za uklanjanje vidljivih, proširenih kapilara, teleangiektazija te za ispravljanje viška tkiva koje nastaje zadebljanjem kože koje se pojavljuje u trećem stupnju rosacee. 

Pulsed-dye laser koristi se pulsirajućom svjetlosti na optimalnim valnim duljinama koje probijaju kroz vaskularne lezije i vidljive kapilare. Kod ove terapije koristi se boja kojom se mijenja boja laserskih zraka što pridonosi smanjenju upale i crvenila.

CO2 laseri ili ablativni laseri se koriste za preoblikovanje nosa i drugih dijelova kože na kojima je došlo do zadebljanja ili povećanja uzrokovanog upaljenim tkivom kao posljedica rosacee. 

IPL terapija je drugačiji oblik terapije jer ne koristi samo jedan laser već nekoliko valnih duljina svjetlosti istovremeno. Time se mogu ukloniti neželjene promjene u pigmentu, crvenilu i boji kože.

Terapije laserom se u nekim slučajevima moraju ponoviti do 3 puta. Rezultati terapije uglavnom traju do 5 godine, a pacijenti navode kako im se nakon terapije simptomi povuku za 50 do 75%. 

Najčešća nuspojava laserskih terapija je crvenilo na koži koja je tretirana. Osim toga može doći do pojave osipa, svrbeža ili zatezanja kože no sve nuspojave su kratkotrajne i trebale bi proći kroz nekoliko dana od terapije. U slučaju da se nuspojave i dalje pojavljuju nakon nekoliko dana preporučujemo da se posavjetujete s dermatologom.

Laserske terapije uglavnom su bezbolne, a mogu doprinijeti znatnom smanjenju simptoma koji nastaju zbog rosacee. Svakako je bitno da se uz bilo koji oblik terapije rosacee koristi prikladna zaštita od sunca kako se koža ne bi dodatno oštetila.

Dermatologija

Estetska dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija