Poliklinika binova logo

Preskakanje srca – od uzroka do liječenja

n

Kategorija

Objavljeno

03/06/2023

Preskakanje srca može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema ili samo reakcija na stres. U oba slučaja važno je znati kako se nositi s pojavom koja predstavlja jedan od najčešćih zdravstvenih problema zbog kojeg pacijenti odlaze liječniku.

Preskakanje srca : simptomi

Prosječno ljudsko srce u svom životnom vijeku otkuca nešto više od tri milijarde puta. Dnevno je to otprilike 100 000 otkucaja. Preskakanje srca (palpitacije) predstavlja pojavu kratkotrajne pojave nepravilnog rada srca. Obično se opisuje kao osjećaj ubrzanog rada, kratkotrajnih zastoja ili preskakanja udaraca. Unatoč činjenici da u svakodnevnom životu nismo svjesni otkucaja svoga srca, preskakanje srca nemoguće je ne osjetiti. I dok su kod mnogih one neugodne i zabrinjavajuće, zapravo rijetko označavaju poremećaj srca koji bi mogao biti opasan po život. Upravo su palpitacije jedan od najčešćih problema s kojima se pojedinci javljaju kardiolozima.

Kada je u pitanju preskakanje srca, postavljanje dijagnoze temelji se na iscrpnoj anamnezi pacijenta, fizikalnom pregledu i EKG zapisu. Fizikalnim pregledom utvrdit će se postojanje anksioznog ponašanja ili psihomotornog nemira, a pipanjem arterijskog pulsa i preslušavanjem srca pomoću stetoskopa otkriva se eventualni poremećaj srčanog ritma. Najvažnije je napraviti elektrokardiogram (EKG) i snimiti rad srca. U slučaju da je aritmija redovna i da je u pitanju svakodnevno preskakanje srca, EKG će „uhvatiti“ srčani ritam. Ako je riječ o dugotrajnim palpitacijama ili onima koje su praćene gubitkom svijesti, bolovima u prsima ili novonastalim nepodnošenje fizičkih napora neophodno je napraviti kardiološki pregled i dodatnu opremu. Ako se pak palpitacije javljaju rjeđe u toku dana, propisuje se nošenje holter EKG-a na period od 24 sata. Kao pomoć u dijagnostici tu su krvni nalazi, elektrofiziološko ispitivanje srca te ultrazvuk srca.

Kod većine pacijenata, preskakanje srca može biti praćeno osjećajem mučnine, nelagodom u prsima i/ili vratu pa čak i bolovima u prsištu. Osobe s palpitacijama žale se i na kratak dah te na frekvenciju pulsa iznad 120 otkucaja u minuti ili, u drugom slučaju, manje od 45 otkucaja u minuti. Moguće je i pojačano znojenje, vrtoglavice i gubitak svijesti. Svi ovi simptomi kod osoba koje imaju palpitacije znak su upozorenja za hitan odlazak liječniku ili u hitnu službu.

Povremena aritmija srca

Velik broj srčanih aritmija je povremen te kao takav ne pokazuje stalne promjene na EKG-u. Povremena aritmija srca označava pojavu kada srce preskoči jedan otkucaj ili pak otkuca jedan put više. To je najčešće beznačajni poremećaj i ne predstavlja razlog za zabrinutost.

Povremena aritmija srca ne mora nužno biti povezana sa srčanim problemima. Nju mogu izazvati primjerice: stres, intenzivna tjelovježba, tjeskoba, problemi sa štitnjačom, poremećaj općeg stanja u toku infekcije ili pak lijekovi koji sadrže kofein te energetska pića. Oni naime djeluju kao stimulansi i mogu potaknuti srce da brže kuca, što posljedično može poremetiti kucanje srca u prirodnom ritmu.

Ako osoba primijeti da se aritmije događaju sve češće te da su praćene drugim simptomima, poput primjerice boli u prsištu i vrtoglavice, potrebno je potražiti stručnu pomoć.

Preskakanje srca kod mladih

Preskakanje srca češće je kod starijih osoba, a ozbiljniji tip aritmija uglavnom se javlja nakon 60. godine života. Ipak, u posljednje vrijeme sve češće je zabilježena pojava aritmija među mladima, uključujući i skupinu adolescentske dobi. Kod mlađe populacije najčešće se javljaju kružne supraventrikulske aritmije koje uzrokuju nagle epizode palpitacija koje se iznenada pojavljuju i nestaju. Otkucaji srca odjednom ubrzaju i srčana frekvencija poraste na 150, pa čak i na 250 otkucaja u minuti. Ta pojava nije nimalo ugodna i izaziva velik strah kod mladih koji se zabrinu da se nešto događa s njihovim srcem.

Preskakanje srca kod mladih dijagnosticira se klinički i uz pomoć EKG-a. Ono je uglavnom posljedica povećane aktivnosti simpatikusa, a može se pojaviti i kao posljedica pušenja, uzimanja opojnih sredstava i psihostimulansa te kao posljedica konzumiranja većih količina crne kave. Iako iznimno neugodne, ove aritmije najčešće su bezopasne i rijetko su opasne po život.

Preskakanje srca u trudnoći

Preskakanje srca česta je pojava u trudnoći. Naime, u trudnoći se količina krvi koju srce ispumpa svake minute povećava za 30 do 50 posto te nije neuobičajeno da dođe do preskakanja srca i ubrzanog rada srca. Isto tako, preskakanje srca u trudnoći najčešće je pojava koja ne zahtijeva liječenje te, u slučaju da su nalazi štitnjače, EKG holtera i ultrazvuka srca uredni, ne predstavlja razlog za brigu.

Preskakanje srca u trudnoći koje se odvije nekoliko puta tijekom dana, par puta u mjesecu, u pravilu je bezopasno i uzrok preskakanja najčešće je u povremenom uzbuđenju, pojačanom radu neurovegetativnog živčanog sustava ili je riječ o konzumaciji napitaka koji u sebi sadrže kofein i/ili tein. Ako preskakanje srca postane učestalije i svakodnevno, potrebno je ponoviti 24-satni EKG holter kako bi se isključio bilo kakav kardiološki poremećaj.

Stres i preskakanje srca

Srce je svojevrsni simbol naših emocija, a stres i negativne emocije mogu imati ozbiljan utjecaj na njega. Kada smo uznemireni, ljuti, uplašeni ili pod stresom, u našem organizmu otpuštaju se tzv. hormoni stresa – kortizol i adrenalin. Kortizol i adrenalin su hormoni koje luči nadbubrežna žlijezda. Glavna zadaća kortizola je osigurati dovoljno energije u trenucima stresa, dok se adrenalin izlučuje u situacijama kada je neophodno povećati srčani minutni volumen.

Kortizol i adrenalin ubrzavaju rad srca te dižu krvni tlak i razinu šećera u krvi. Riječ je o normalnoj reakciji organizma na stres ili anksioznost. Anksioznost i preskakanje srca također idu „ruku pod ruku“ jer u tjeskobnim situacijama organizam aktivira obrambeni mehanizam te se, možemo reći, “ bori i bježi”. U nekim slučajevima preskakanje srca može predstavljati znak ozbiljnog zdravstvenog problema, kao što je to aritmija.

Preskakanje srca uglavnom nije opasno i nestaje po prolasku stresne situacije. Naime, kada stresna situacija prođe i organizam se smiri, tada se i krvni tlak i rad srca vrate u normalu. Međutim, u situacijama kroničnog stresa koji ne prestaje, ni organizam nema priliku da se oporavi, što može dovesti do slabljenja srčanog mišića, srčane insuficijencije, ometanja normalne funkcije srca te povećanog rizika od iznenadnog srčanog zastoja. Osobe koje se suočavaju s kroničnim stresom trebale bi se posvetiti vježbama opuštanja i pronalasku načina za lakše nošenje sa stresom.

Gastritis i preskakanje srca

Preskakanje srca može biti uzrokovano i razlozima koji nisu povezani sa srcem. Gastritis i hijatalna hernija (želučana kila) česti su problemi koji mogu izazvati preskakanje srca i simptome slične onima koji se javljaju kada je u pitanju srčani udar.

Simptomi kile na želucu vrlo su slični simptomima srčanog udara. Naime, u oba stanja rijetko dolazi do pojave simptoma, no ako do njih dođe, u oba slučaja radi se primarno o boli u prsištu koja se može širiti kroz ruke, leđa ili vrat. Uz to, može se javiti preskakanje srca ili aritmija. Simptomi koji ukazuju da je ipak riječ o hijatalnoj herniji, a ne o srčanom udaru su: intenzivan osjećaj pečenja iza prsne kosti, probavne smetnje, otežano gutanje, podrigivanje, refluks kiseline te gastroezofagealna refluksna bolest.

I dok gastritis i hijatalna hernija obično nisu opasni po život, srčani udar je hitno stanje koje zahtijeva žurnu medicinsku intervenciju.

Noćna aritmija

Noćna aritmija može biti povezana s nizom uzroka. Iza nje tako može stajati povišeni krvni tlak, apneja, neuroza ili neke od bolesti probavnog sustava. Za liječenje je potrebno prije svega utvrditi uzroke aritmije.

Ključni faktor kada je u pitanju noćna aritmija je neravnoteža, tj. promjena u radu srca uslijed simpatičke i parasimpatičke aktivacije. O čemu se zapravo radi? Uobičajeno je da noću krvni tlak se snizuje, a otkucaji se smanjuju. Za to je zaslužan parasimpatikus. Ako tijekom noći poraste djelovanje simpatikusa, otkucaji i krvni tlak će se povećati, što će stvoriti plodno tlo za razvoj aritmija.

Noćna aritmija može biti uzrokovana: stresnim načinom života, tjeskobom, prehrambenim navikama (s naglaskom na konzumiranje hrane bogate šećerom prije spavanja), konzumacijom alkohola i kofeina, dehidracijom, anemijom, manjkom sna, dijabetesom i manjkom sna. Među uzročne faktore ubrajaju se još i velike hormonalne promjene u tijelu, fibrilacija atrija, apneja i noćne more te drugi poremećaji spavanja.

Noćna aritmija potvrđuje se nošenjem holter EKG-a tijekom 24 sata, a za učinkovito uklanjanje poremećaja noćnog srčanog ritma potrebno je prilikom liječničkog pregleda točno opisati simptome i senzacije koji se javljaju te se usredotočiti na rješavanje uzroka koji dovode do tog stanja.

Preskakanje srca i kašalj

Osobe kod kojih se javlja dugotrajan i postojan kašalj koji ima tendenciju prelaska u hroptanje svakako bi trebale posegnuti za lijekovima protiv kašlja, a u slučaju da se oni ne pokažu djelotvornim, potrebno je uputiti se liječniku. Naime, do takvog kašlja dolazi uslijed nakupljanja tekućine u plućima. Kašalj je refleksna radnja do koje dolazi kada se pluća trude izbaciti nakupljenu tekućinu iz njih. Dugotrajan kašalj pak često prestaje biti svrsishodan i može imati ozbiljan utjecaj na zdravlje srca, stoga ga je potrebno shvatiti vrlo ozbiljno.

Jak kašalj na srce utječe tako da stvara poremećaj protoka krvi kroz srce, a utječe i na elektrofiziologiju srca što dovodi do ubrzanog rada srca te se javlja preskakanje srca. Prema dostupnim podacima radi se o relativno rijetkoj pojavi, no u slučaju njene pojave svakako je potrebno što prije javiti se liječniku. Nakon pulmološkog pregleda, svaki dugotrajan i uporan kašalj koji ne reagira na konvencionalnu terapiju zahtjeva pregled i obradu od strane kardiologa.

Kako zaustaviti preskakanje srca

Svi oni koji su se suočili s preskakanjem srca postavili su si isto pitanje, a ono glasi: „Kako zaustaviti preskakanje srca?“

U slučaju da je preskakanje srca umjereno, ono se može smanjiti korištenjem određenih lijekova te aktivnim radom na unapređenju životnih navika. Ako ste pušač, prestanite pušiti. Isto vrijedi i za konzumaciju alkohola. Nadalje, potrebno je kloniti se napornog opterećenja organizma i stresa, boraviti više u prirodi i na svježem zraku, u šetnji, redovito kontrolirati krvni tlak i voditi računa o razini kolesterola u krvi. Svakodnevna tjelesna aktivnost preporučuje se jer usporava otkucaje srca, a pomaže i u mršavljenju što je dobar benefit, s obzirom na to da pretile osobe imaju značajno povećanje prosječne brzine otkucaja srca.

Osobama čiji je ritam srca jako spor ugrađuju se elektrostimulatori srca (tzv. pacemakeri). Oni djeluju umjesto prirodnog srčanog elektrostimulatora i podešeni su da oponašaju normalni slijed srca. Ugrađuju se pod kožu prsnog koša s elektrodom koja se postavlja u srce. Ako se preskakanje srca pojavilo kao posljedica koronarne bolesti srca, moguće je da će liječenje biti kirurško, na način da će se uvesti aortokoronarno premoštenje (tzv. bypass).

Preskakanje srca : liječenje

Osim u slučaju da se iza preskakanja srca krije ozbiljniji medicinski uzrok ili da u obitelji postoji povijest srčanih bolesti, to je stanje koje u rijetkim slučajevima zahtijeva liječenje. Uglavnom se liječenju pristupa samo ako preskakanje srca uzrokuje značajne simptome ili ako postoji povećan rizik od ozbiljnijih palpitacija ili zdravstvenih komplikacija nastalih uslijed njih. U slučaju da je preskakanje srca uzrokovano drugim medicinskim stanjem, smjer liječenja bit će usredotočen na ispravljanje utvrđenog medicinskog stanja. U nekim slučajevima, preskakanje srca može se pojaviti uslijed uzimanja lijekova. U tim će situacijama liječnik procijeniti stanje i pronaći alternativnu terapiju koja neće uzrokovati palpitacije. U liječenju palpitacija koriste se i lijekovi antiaritmici. Riječ je o iznimno složenim lijekovima za čije je propisivanje važno imati preciznu dijagnozu. Cilj liječenja antiaritmicima je smirenje odašiljanja impulsa i modificiranje poremećenog provođenja impulsa.

Kako bi se smanjio rizik od palpitacije, važno je kloniti se stresnih situacija koje izazivaju jake emocionalne reakcije i održavati tjelesnu kondiciju. Preporuka je da se jačanju kondicije pristupi uz konzultacije s kvalificiranim fitness trenerom, a da se ljekoviti pripravci na biljnoj bazi ne uzimaju na svoju ruku, bez prethodne konzultacije sa stručnom osobom (liječnikom ili ljekarnikom).

Preskakanje srca je specifično medicinsko stanje i ne postoji univerzalna terapija koja bi bila primjenjiva u svim situacija. Svaka je situacija individualna, a ono što je univerzalno primjenjivo za sve je usvajanje zdravih životnih navika koje mogu poboljšati postojeće zdravstveno stanje.

U Poliklinici BINOVA nudimo razne kardiološke preglede i pretraga. Napravite ultrazvuk srca i EKG brzo i bez čekanja. Poliklinika BINOVA opremljena je najsuvremenijom dijagnostičkom opremom, a naš stručni tim svakom pacijentu pristupa na individualan način, uz osobitu posvećenost. POLIKLINIKA BINOVA – Vaše zdravlje, naš je cilj!

Dermatologija

Estetska dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija