Poliklinika binova logo

Borba sa seborejom: Otkrivanje tajni zdrave kože i samopouzdanja

Objavljeno

04/30/2024

U današnjem svijetu, briga o koži postaje sve važnija, a jedan od najčešćih problema s kojima se susrećemo je seboreja. Bez obzira jeste li već suočeni s ovim stanjem ili jednostavno želite proširiti svoje znanje, ovaj blog je za vas. Pročitajte kako prepoznati, liječiti i upravljati seborejom uz stručne savjete i najnovije terapijske mogućnosti. Započnimo put ka zdravoj i blistavoj koži zajedno.

Što je seboreja?

Seboreja, kao i seboreični dermatitis, je uobičajena kronična kožna bolest koja utječe na milijune ljudi diljem svijeta. Karakterizira je crvenilo, perutanje i svrbež na određenim dijelovima tijela, najčešće na vlasištu, licu, obrvama, uz nos i na prsima.

Uzroci seboreje nisu potpuno razjašnjeni, ali se vjeruje da su uključeni genetski faktori, hormonalne promjene, stres, loša prehrana, loša higijena, prekomjerna proizvodnja sebuma (prirodna ulja koja proizvodi koža) te prisutnost gljivica roda Malassezia na koži.

Simptomi seboreje mogu varirati, ali uključuju:

 • Crvenilo kože
 • Perutanje (bijele ili žute ljuskice)
 • Masniji dijelovi kože
 • Svrbež kože

Načini liječenja seboreje:

Iako se seboreja ne može u potpunosti izliječiti, simptomi se mogu ublažiti i kontrolirati odgovarajućim liječenjem. To može uključivati:

Upotrebu posebnih šampona koji sadrže sastojke poput ketokonazola, cink piritiona ili selenovog disulfida, koji pomažu u smanjenju perutanja i svrbeža vlasišta.

Korištenje kortikosteroidnih krema ili losiona za smanjenje upale i crvenila na koži.

Redovito čišćenje kože blagim sapunom i izbjegavanje jakih deterdženata ili kozmetike koji mogu iritirati kožu.

Upotreba antifungalnih ili protugljivičnih krema ili losiona ako je prisutna infekcija Malassezijom.

Važno je da osobe sa seborejom konzultiraju dermatologa kako bi utvrdile najbolji tretman koji odgovara njihovim individualnim potrebama.

U zaključku, seboreja može biti izazovna, ali uz pravilno upravljanje i liječenje, simptomi se mogu kontrolirati i poboljšati kvalitetu života onih koji pate od toga.

Patogeneza seboreje

Seboreja i seboreični dermatitis, složena je kožna bolest čija patogeneza uključuje različite faktore koji djeluju sinergijski kako bi doveli do njene pojave i razvoja. Iako potpuno razumijevanje patogeneze seboreičnog dermatitisa  još uvijek nije potpuno razjašnjeno, istraživanja su identificirala nekoliko ključnih procesa koji igraju ulogu u njenom nastanku.

Faktori u patogenezi seboreje

 • Prekomjerna proizvodnja sebuma: Sebum je prirodno ulje koje proizvodi lojna žlijezda u koži. Prekomjerna proizvodnja sebuma može dovesti do začepljenja folikula dlake i stvaranja povoljnog okruženja za razvoj gljivica i bakterija na koži
 • Prisutnost gljivica malassezia: Gljivice roda Malassezia, osobito Malassezia globosa i Malassezia restricta, smatraju se ključnim čimbenicima u razvoju seboreje. Ove gljivice su normalni stanovnici kože, ali njihova prekomjerna prisutnost ili nepravilna interakcija s kožom mogu izazvati upalu i iritaciju, što rezultira simptomima seboreje
 • Genetski čimbenici: nasljedna predispozicija igra važnu ulogu u razvoju seboreje. Osobe čiji su roditelji patili od seboreje imaju veću vjerojatnost da će i same razviti takav tip promjena
 • Hormonalne promjene: hormonske promjene, poput onih koje se javljaju tijekom puberteta, trudnoće ili menopauze, mogu utjecati na funkciju lojnih žlijezda i potaknuti pojavu seboreje
 • Inflamatorni procesi: upalni odgovor kože na prisutnost gljivica i bakterija, kao i na prekomjernu proizvodnju sebuma, igra ključnu ulogu u razvoju simptoma seboreje, uključujući crvenilo, perutanje i svrbež.

Patogeneza seboreje i seboroičnog dermatitisa je kompleksan proces koji uključuje interakciju različitih faktora, uključujući prekomjernu proizvodnju sebuma, prisutnost gljivica roda Malassezia, genetsku predispoziciju, hormonalne promjene i inflamatorne procese. Razumijevanje ovih mehanizama ključno je za razvoj učinkovitih strategija prevencije i liječenja,  kako bi se poboljšala kvaliteta života osoba koje pate od ove kožne bolesti.

Povećana proizvodnja sebuma

Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlijezde u koži i igra važnu ulogu u održavanju hidratacije i zaštite kože. Međutim, povećana proizvodnja sebuma može rezultirati raznim dermatološkim problemima i neugodnostima.

Uzroci povećane proizvodnje sebuma:

 • Genetika: nasljedni faktori igraju važnu ulogu u regulaciji proizvodnje sebuma. Osobe čiji su roditelji imali masnu kožu i povećanu proizvodnju sebuma imaju veću vjerojatnost da će i same imati iste probleme
 • Hormonske promjene: hormonske promjene, poput onih tijekom adolescencije, trudnoće, ili hormonalnih poremećaja, mogu potaknuti povećanu aktivnost lojnih žlijezda
 • Prehrambene navike: nezdrave prehrambene navike, poput prekomjerne konzumacije masne hrane i brze hrane, mogu potaknuti povećanu proizvodnju sebuma
 • Stres: stres može izazvati hormonalne promjene koje utječu na aktivnost lojnih žlijezda, što rezultira povećanom proizvodnjom sebuma
 • Kozmetika: korištenje određenih kozmetičkih proizvoda, posebno onih koji sadrže agresivne sastojke ili ulja, može iritirati kožu i potaknuti povećanu proizvodnju sebuma kao obrambeni mehanizam.

Povećana proizvodnja sebuma može rezultirati masnom i sjajnom kožom, proširenim porama, aknama, prištićima i drugim dermatološkim problemima. Osim toga, višak sebuma može stvoriti povoljno okruženje za razvoj bakterija i gljivica na koži, što može pogoršati stanje kože i dovesti do upalnih procesa.

U zaključku, povećana proizvodnja sebuma može predstavljati izazov za kožu i zahtjeva pravilnu njegu i upravljanje kako bi se spriječile neugodnosti i održala zdrava koža. Osobe koje pate od problema s povećanom proizvodnjom sebuma trebaju se posavjetovati s dermatologom kako bi pronašli najbolje metode liječenja i njege kože.

Vrste seboreje

Seboreja i seboreični dermatitis, može se pojaviti u različitim oblicima i manifestacijama, a razumijevanje različitih vrsta seboreje ključno je za pravilnu dijagnozu i liječenje.

1. Seboreja vlasišta:

Seboreja vlasišta jedna je od najčešćih vrsta seboreje. Karakterizira je perutanje i svrbež vlasišta, što može rezultirati iritacijom i nelagodom. Bijele ili žućkaste ljuskice mogu se pojaviti na koži, posebno u području linije kose, iza ušiju i na čelu.

2. Seboreja lica:

Seboreja lica obično se manifestira kao crvenilo i masna koža, posebno u područjima poput nosa, čela i brade. Može se pojaviti i perutanje kože, a ponekad i prištići ili akne.

3. Seboreja tijela:

Seboreja tijela manje je česta od seboreje vlasišta i lica, ali može se pojaviti na različitim dijelovima tijela, uključujući prsa, leđa i pazuh. Ova vrsta seboreje može uzrokovati crvenilo, svrbež i perutanje kože.

4. Seboreja kože:

Seboreja kože karakterizira prekomjerna proizvodnja sebuma, što rezultira masnom i sjajnom kožom. Ova vrsta seboreje može biti praćena proširenim porama i čestim nastankom akni.

5. Seboreja ušiju (seboroični dermatitis):

Seboreja ušiju, poznata i kao seboroični dermatitis, manifestira se perutanjem i svrbežom kože iza ušiju ili u unutrašnjosti ušiju. Može dovesti do iritacije i nelagode, posebno ako se ne tretira.

Različite vrste seboreje imaju različite manifestacije i utjecaj na kožu. Važno je prepoznati simptome i potražiti odgovarajući tretman koji odgovara specifičnoj vrsti seboreje. Redovita njega kože, upotreba odgovarajućih proizvoda za čišćenje i hidrataciju te savjetovanje s dermatologom ključni su koraci u upravljanju seborejom i održavanju zdrave kože.

Moguće komplikacije seboreje

Seboreja i seboreični dermatitis, može biti više od estetskog problema. Iako većina slučajeva seboreje ne uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, dugotrajna ili neadekvatno kontrolirana seboreja može rezultirati nekim komplikacijama.

Koža koja je stalno upaljena i iritirana zbog seboreje može postati podložna infekcijama bakterijama ili gljivicama. Ove infekcije mogu dodatno pogoršati simptome seboreje i zahtijevati dodatno liječenje.

Intenzivni svrbež i iritacija kože koji su česti simptomi seboreje mogu dovesti do alergijskih reakcija, poput kontaktnog dermatitisa. Osobe s seborejom mogu postati osjetljivije na određene tvari u kozmetičkim proizvodima ili sredstvima za njegu kože.

Osim toga, seboreja i psorijaza su dvije različite kožne bolesti, ali mogu biti povezane. Osobe koje pate od seboreje mogu imati do te mjere izražene promjene da one mogu podsjećati na psorijazu.

Iako se seboreja obično ne smatra ozbiljnom medicinskom stanjem, njeni vidljivi simptomi poput perutanja, crvenila i svrbeža mogu imati negativan emocionalni utjecaj. Osobe s teškom seborejom mogu osjećati sram i nelagodu zbog svoje kože, što može utjecati na njihovo samopouzdanje i kvalitetu života.

Prevencija seboreje

Prevencija komplikacija seboreje ključna je za održavanje zdrave kože. Redovita njega kože, upotreba adekvatnih proizvoda za čišćenje i hidrataciju te izbjegavanje potencijalno iritantnih tvari mogu pomoći u sprječavanju problema. Također je važno pravilno upravljati simptomima seboreje pod nadzorom dermatologa kako bi se spriječile komplikacije i poboljšala kvaliteta života.

U zaključku, iako se većina slučajeva seboreje može uspješno kontrolirati i liječiti, važno je biti svjestan mogućih komplikacija i poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječile i minimizirale. Redoviti pregledi kod dermatologa mogu pomoći u ranom prepoznavanju komplikacija i pružanju odgovarajuće skrbi za kožu.

Dermatologija

Estetska dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija