Poliklinika binova logo

Kemijski piling – pomladite kožu za tren oka

n

Kategorija

Objavljeno

08/19/2022

Velik je broj beauty tretmana na tržištu. Tretman koji posljednjih nekoliko godina ponovo privlači pozornost je kemijski piling. Poboljšava teksturu kože, smanjuje hiperpigmentaciju i ublažava bore. Čista, blistava i pomlađena koža, a sve to u tren oka! Najpoznatiji protokol kemijskog pilinga poznat je i kao Red Carpet piling, namijenjen svim tipovima kože i toliko jednostavan da ga možete obaviti u pauzi za ručak, bez da itko primijeti tajnu Vaše instant blistave kože!

Kemijski piling lica

Kemijski piling danas je jedan od najtraženijih tretmana korektivne dermatologije. Riječ je o medicinskom postupku kojim se na kožu nanosi kiselina čija je zadaća ukloniti stare stanice kože i potaknuti nove stanice na rast. Koža se tretira kemijskim otopinama niske pH vrijednosti koje uzrokuju guljenje kože. Kemijski piling lica najtraženiji je, no uz lice, može se raditi piling vrata, šaka i drugih dijelova tijela na kojima je cilj postići željeni terapijski učinak.

Kemijski piling lica tretman je pogodan za različite kožne probleme i jedna od popularnijih anti-age metoda. Osvježava kožu, popravlja njenu teksturu i smanjuje površinske nepravilnosti. Vrlo je učinkovit kemijski piling za proširene pore, a pogoduje i u izbjeljivanju hiperpigmentacije, smanjenju bora i povećanju čvrstoće kože. Riječ je o nekoliko kiselina koje se pažljivo kombiniraju u jedinstveni piling. Razlikujemo površinski i duboki piling, a najčešće se izvode upravo površinski pilinzi, i to u mjesecima neposredno nakon, tj. prije ljeta, s obzirom na to da se prilikom provođenja pilinga uklanja gornji sloj kože čime se gubi prirodna barijera od UV zračenja. Blagotvoran učinak pilinga ne djeluje samo na dan kad se napravio tretman već i narednih 14 dana. Preporučuje ga se dakle raditi u hladnijem period godine, kada nema puno sunca, a izlaganje suncu poželjno je izbjegavati 3 do 4 tjedna nakon tretmana, uz obavezno korištenje kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Sam protokol izvođenja pilinga precizno je određen. Prije svega, kožu je potrebno očistiti, zaštititi osjetljiva područja i potom nanijeti sredstvo za odmašćivanje kože. Nakon što se odrade navedene predradnje, kreće se u nanošenje kemijskog agensa, pri čemu se pažljivo nadzire cijeli proces kako bi sve prošlo u najboljem redu. Sljedeći korak je neutralizacija, uz koju se koža može hladiti malim ventilatorom, lepezom ili stavljanjem maski za hlađenje. Protokol završava nanošenjem kreme za revitalizaciju, obnovu tkiva i zaštitu od sunca.

Vrste kemijskog pilinga

Prema dubini djelovanja razlikujemo površinske i dubinske pilinge. Površinski i dubinski pilinzi dijele se još i na: vrlo površinske, površinske, srednje dubinske i dubinske kemijske pilinge. Vrlo površinski pilinzi imaju blago djelovanje na najpovršniji dio epidermis, dok dubinski pilinzi prodiru i u dermis. Na koji sloj kože će piling djelovati ovisi o nekoliko faktora: koncentraciji kiseline koja se nanosi, njenoj pH vrijednosti, broju slojeva koji se nanose i količini vremena djelovanja na koži. Kiseline koje se nanose mogu biti: salicilna, glikolna, mandelična i mliječna.

Glikolna kiselina, poznata i kao alfa hidroksi kiselina (AHA), djeluje na sve stadije starenja kože, istovremeno podižući stupanj vlažnosti kože i ujednačavajući njen ton. Glikolnom kiselinom rade se površinski pilinzi, koji djeluju unutar epidermisa. Zbog svoje male molarne mase i topljivosti u vodi, ona lako prolazi u kožu, čineći ju glatkom i sjajnom. Kemijski pilinzi s glikolnom kiselinom pogodni su za kožu kod koje su prisutne akne i ožiljci, kod proširenih pora i uznapredovalog fotostarenja. To su ujedno i najčešće izvođeni kemijski pilinzi.

Salicilna kiselina djeluje protuupalno, antiseptički i antibakterijski. Pilinzi sa salicilnom kiselinom otapaju komedone, kontroliraju lučenje sebuma i uklanjaju mrtve stanice kože. Salicilna kiselina poznata je i pod nazivom beta hidroksilna kiselina (BHA). Močan je saveznik u borbi protiv akni, a pomaže i usporiti stvaranje mitesera i akni.

Mliječna kiselina zbog svojeg je omekšavajućeg djelovanja dio raznih proizvoda za njegu kože. Posebno je pogodna za njegu osjetljive, suhe i beživotne kože. Kemijski piling s mliječnom kiselinom ima efekt hidratizacije, što pozitivno djeluje na kožu, poboljšavajući njenu elastičnost, čvrstoću i zdrav izgled.

Mandelična kiselina dobiva se iz badema, a spade u AHA kiseline. Njena molekularna masa je relativno velika, zbog čega sporije prodire u kožu i time djeluje nježnije od drugih kiselina, što ju stavlja u sam vrh kiselina pogodnih za sve tipove osjetljive kože. Kemijski pilinzi s mandeličnom kiselinom idealni su za debelu i masnu kožu neujednačenog tona. Potiču proces regeneracije, a uz korištenje zaštitnog faktora mogu se raditi i usred ljetnog perioda.

Vrstu kemijskog pilinga određuje dermatolog nakon provedenog pregleda, konzultacija s pacijentom i procjene stanja kože. Dermatolog određuje broj i učestalost tretmana, što je individualna varijabla za svaku osobu. Ovisno o vrsti pilinga odredit će se vrlo jasne i precizne upute za njegu kože prije i nakon obavljenog postupka kemijskog pilinga, s ciljem što bržeg i adekvatnijeg oporavka kože te dostizanja maksimalnog učinka kemijskog pilinga.

Red carpet piling

Od svih vrsta pilinga, tzv. Red Carpet piling u posljednje vrijeme izaziva najviše interesa. Ime su mi dale brojne poznate zvijezde Hollywood-a. Sadrži salicilnu, mliječnu i citratnu kiselinu, a pogodan je za sve tipove kože, posebno za masnu i problematičnu kožu. Tretman traje 30 minuta, a već nakon jednog tretmana na koži su vidljive brojne pozitivne promjene. Uz to što zaglađuje kožu i hidratizira ju, ublažava bore i fine linije te stimulira produkciju kolagena. Nakon kemijskog pilinga koža dobiva zdrav i blistav izgled, stoga ne čudi što mnogi odabiru upravo ovaj kemijski piling prije važnih životnih događaja.

Posebnost Red Carpet pilinga leži i u tome što on ne uzrokuje iritaciji, ljuštenje i crvenilo i ne iziskuje oporavak, stoga ga mnogi rade u pauzi za ručak. Nježan prema koži, a istovremeno dovoljno snažan da postigne željene rezultate.

Ovaj kemijski piling product je AHA ili beta hidroksi kiselina. AHA kiseline produkti su mlijeka i voćnih šećera, a u tretmanima kože sklone aknama mogu se kombinirati s BHA kiselinama. Red carpet piling preporuča se svim osobama koje žele stimulirati stvaranje kolagena, pomladiti kožu oštećenu sunčanjem, ublažiti bore, akne, pjegice i pojavu hiperpigmentacije. Napravljen je tako da eksfolira kožu I poboljšava njen tonus i teksturu, pružajući joj zdravi sjaj i mekoću.

Kemijski piling za proširene pore

Proširene pore mjesta su na kojima se žlijezde lojnice otvaraju na površinu kože. Žlijezde lojnice najveće su na licu, pogotovo u tzv. T-zoni. Uz mitesere i akne, proširene pore spadaju u jedan od najtvrdokornijih kozmetičkih problema na licu. Estetski je to problem koji za sobom vuče povećani rizik od razvoja problematičnog tena. Naime, u porama se skuplja nečistoća koja potiče upalu. U pojedinim slučajevima proširene pore mogu biti toliko velike da svojim izgledom podsjećaju na ožiljke.

Brojni su tretmani koji se koriste za sužavanje pora. Preduvjet za sve je redovito čišćenje lica te nanošenje maski za lice nakon što je lice napareno, a začepljene pore otvorene. Uz to, lice treba hidratizirati i koristiti preparate za njegu na bazi vitamina C. Dermatolog će preporučiti nekoliko kozmetičkih postupaka, ukoliko se borite s proširenim porama.

Jedan od kozmetičkih postupaka koji pomaže kod proširenih pora je kemijski piling. On dubinski čisti pore, uklanja mitesere i druge nepravilnosti na licu i zaglađuje kožu. Sve to doprinosi tomu da pore izgledaju manje. Nakon kemijskog pilinga primjetno je da su mrtve stanice kože uklonjene i da su pore smanjene. Rezultat kemijskog pilinga može potrajati od nekoliko dana nakon tretmana, do nekoliko tjedana pa čak i mjeseci, no valja imati na umu da ne utječe nužno na samo funkcioniranje pora i ne znači da će koža trajno izgledati bolje. Nakon određenog vremena žlijezda lojnica će se oporaviti i povećati, međutim nikad ne do one razine na kojoj je bila prije tretmana. Kako bi se postigli najbolji rezultati, kemijski piling treba koristiti kao nadopunu adekvatnoj kućnoj njezi kože.

Kemijski piling za ožiljke od akni

Akne su najčešća dermatološka bolest. Ožiljci od akni negativno djeluju na stanje osobe koja ih ima. Osim što predstavljaju problem estetske prirode, sa sobom povlače i niz negativnih utjecaja na psihološko stanje pojedinaca, utječući na njihovo samopouzdanje i stvarajući nesigurnosti.

Ožiljci od akni trajne su promjene na koži. Riječ je o udubljenjima ili pukotinama koje se javljaju na koži kao rezultat upalnih akni. Te ožiljke nemoguće je ukloniti, ali postoje metode kojima se oni mogu ublažiti i postati manje vidljivi. Najlakše je utjecati na svježe nastale ožiljke, a u njihovom “brisanju” potrebno je biti uporan i imati strpljenja.

Kako bi se riješili ožiljaka od akni i ublažili njihovu dubinu, jedna od metoda na koju će se mnogi odlučiti svakako su kemijski pilinzi. Bilo da se radi o licu, vratu, rukama, prsima ili leđima, ovom jednostavnom metodom moguće je smanjiti vidljivost ožiljaka. Naime, kemijski piling odstranjuje sloj kože, nakon čega se stare kožne stanice odljušte. Ispod starih kožnih stanica nalazi se koža koja se potom obnavlja i zacjeljuje. Kemijski piling za ožiljke od akni je srednje duboki piling koji se koristi i za rješavanje problema tamnih mrlja i plićih bora. Za najbolji rezultat, tretman je potrebno ponoviti svaka tri do četiri tjedna, do postizanja željenog stanja.

Dermatologija

Estetska dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija