Poliklinika binova logo

Dermatoskopija – Vaša prva linija obrane protiv kožnih oboljenja

Objavljeno

05/31/2023

Dermatoskopija madeža, drugim nazivom dermoskopija, je neinvazivna dijagnostička metoda koja se obično koristi za pregled sumnjivih madeža ili drugih lezija kože kako bi se otkrila prisutnost melanoma ili drugih vrsta raka kože. Tijekom dermatoskopije, dermatolog pažljivo pregledava kožu u potrazi za nepravilnostima, kao što su neujednačeni rubovi, neobična boja ili promjena veličine i oblika madeža. 

Promjene se promatraju dermatoskopom, instrumentom koji omogućava povećanje vidnog polja uz nepolarizirano i polarizirano svjetlo kako bi dermatolog mogao pregledati detalje lezije koji se ne vide golim okom. Dermatoskop najviše pomaže kod uočavanja i procjene pigmentnih promjena koje nastaju na koži.

Dermatoskopijom se promatraju epidermalne i dublje strukture gornjeg dermisa, a sama metoda se provodi nakon kliničkog pregleda. Dermatolog pomoću dermatoskopije može razlikovati melanocitne od ne melanocitnih promjena te pridonosi ranom otkrivanju melanoma koje ima veliki značaj u liječenju. Ako se otkrije sumnjiva lezija, dermatolog može odlučiti o daljnjim postupcima, kao što su biopsija ili uklanjanje lezije.

Što je melanom?

Melanom je maligni tumor kože koji nastaje iz pigmentnih stanica kože, poznatih kao melanociti. Melanomi mogu nastati iz normalnih madeža ili se mogu pojaviti kao nove promjene na koži. Melanom se smatra vrlo ozbiljnom vrstom raka kože jer se lako širi na druge dijelove tijela i ima visoku stopu smrtnosti.

Najčešći uzroci melanoma su izlaganje suncu, osobito u kombinaciji s osjetljivošću kože na sunce, te genetski faktori. Simptomi melanoma uključuju pojavu novih madeža ili promjenu postojećih madeža, povećanje veličine, nepravilnosti u obliku, neravnine ili neujednačena boja. Također se mogu pojaviti svrbež, krvarenje ili ranice na madežima.

Dijagnoza melanoma uključuje dermatoskopski pregled lezija i biopsiju tkiva, gdje se uzima uzorak kože radi daljnje analize pod mikroskopom. U nekim slučajevima može biti potrebno dodatna dijagnostika radi procjene širenja melanoma u druge dijelove tijela.

Liječenje melanoma ovisi o stadiju bolesti, a može uključivati kirurško uklanjanje lezije, kemoterapiju, radioterapiju i imunoterapiju. Rana dijagnoza i liječenje melanoma su ključni za uspješno liječenje i oporavak.

Kako bi se spriječila pojava melanoma, važno je izbjegavati prekomjerno izlaganje suncu, koristiti zaštitnu odjeću i kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, te redovito pregledavati kožu kako bi se primijetile bilo kakve promjene na madežima ili drugim dijelovima kože.

Dermatološki pregled

Dermatološki pregled je pregled kože, kose i noktiju koji obavlja dermatolog. Ovaj pregled može otkriti znakove kožnih oboljenja poput melanoma, drugih vrsta raka kože, psorijaze, ekcema, akni i drugih stanja kože.

Tijekom dermatološkog pregleda, dermatolog će pažljivo pregledati vašu kožu, kosu i nokte kako bi utvrdio postoje li nepravilnosti poput promjena boje, veličine, oblika ili teksture. Ako se tijekom pregleda otkrije neka nepravilnost, dermatolog će možda uzeti uzorak tkiva ili obaviti biopsiju kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi. Dermatološki pregled može uključivati i dermatoskopiju.

Preporučuje se da svi odrasli ljudi imaju dermatološki pregled barem jednom godišnje, posebno ako imaju povećan rizik od razvoja raka kože (npr. ako imaju svijetlu kožu, prethodno su imali rak kože ili imaju obiteljsku anamnezu raka kože). Također je važno obratiti pozornost na promjene na koži poput novih madeža, osipa ili drugih nepravilnosti i odmah posjetiti dermatologa ako primijetite nešto neuobičajeno.

Digitalna dermatoskopija

Digitalna dermatoskopija je napredna tehnika koja se koristi u dermatologiji za analizu kožnih lezija i dijagnosticiranje raka kože. Ova tehnika omogućuje dermatolozima da dobiju visoko kvalitetne digitalne slike i videozapise kože i sumnjivih lezija te ih analiziraju pomoću softvera za dermatoskopiju.

Digitalna dermatoskopija koristi posebne kamere, dermatoskopske sonde, koje se stavljaju izravno na kožu i snimaju slike i videozapise u visokoj razlučivosti. Kamere imaju polarizacijske filtre koji smanjuju refleksiju svjetla s površine kože, što pomaže u boljoj vizualizaciji i analizi sumnjivih lezija. Snimljeni podaci pohranjuju se u digitalnom obliku i mogu se lako pregledati, usporediti i analizirati.

Analiza slika i videozapisa izvodi se pomoću softvera za dermatoskopiju, koji omogućuje dermatologu da detaljno pregleda leziju i ocijeni različite karakteristike kao što su boja, veličina, oblik i tekstura. Softver također omogućuje izdvajanje nepravilnosti u leziji i precizno određivanje područja koja su podložna biopsiji ili drugim postupcima.

Digitalna dermatoskopija omogućuje dermatolozima da prate promjene u lezijama tijekom vremena i provjeravaju da li se pojavljuju znakovi koji ukazuju na mogući razvoj raka kože. Ova tehnika je posebno korisna za pacijente s više sumnjivih lezija ili pacijente koji su već imali raka kože, jer se mogu pratiti promjene u lezijama i provjeriti jesu li promjene značajne.

Uz to, digitalna dermatoskopija je neinvazivna i bezbolna tehnika koja se može koristiti za dijagnosticiranje različitih vrsta kožnih problema. Stoga se sve češće koristi u dermatološkoj praksi kao dio rutinskog pregleda kože i kao dijagnostički alat za rano otkrivanje raka kože.

Klasična dermatoskopija

Klasična dermatoskopija, također poznata kao kontaktna dermatoskopija, je dijagnostička tehnika koja se koristi u dermatologiji za detaljan pregled kožnih lezija i dijagnosticiranje raka kože. Ova tehnika koristi dermatoskop, instrument s uvećavajućim objektivom i svjetlom, koji se stavlja izravno na kožu kako bi se omogućio detaljan pregled lezije.

Klasična dermatoskopija obično uključuje kontaktnu sondu, koja se primjenjuje na kožu kako bi se poboljšao prikaz lezije pod dermatoskopom. Sonda sadrži svjetlo koje osvjetljava leziju i omogućuje dermatologu da detaljno pregleda karakteristike lezije, kao što su veličina, boja, oblik i tekstura. Objektiv na dermatoskopu omogućuje povećanje slike, čime se povećava vidljivost detalja lezije.

Dermatoskop se može koristiti za pregled različitih vrsta lezija, uključujući madeže, bradavice, pigmentne lezije, papule i druge kožne promjene. Ova tehnika je posebno korisna za sumnjive lezije koje su manje od 6 mm u promjeru i koje nisu jasno vidljive golim okom.

Klasična dermatoskopija je korisna u dijagnosticiranju melanoma, najozbiljnijeg oblika raka kože. Melanom se obično razlikuje od drugih lezija po nepravilnom obliku, neujednačenoj boji i ne ravnomjernom rubu. Dermatoskopija omogućuje dermatologu da pregleda sumnjivu leziju i provjeri ima li nepravilnosti koje ukazuju na melanom.

Klasična dermatoskopija je vrlo korisna tehnika. Klasična dermatoskopija je  važan dijagnostički alat u dermatologiji i često se koristi kao dio rutinskog pregleda kože.

Kako se pripremiti za dermatoskopski pregled?

Priprema za dermatoskopski pregled ne zahtijeva posebne mjere ili procedure. Ipak, postoje neke opće smjernice koje bi bilo dobro slijediti kako bi se osiguralo što preciznije i detaljnije ispitivanje kože.

Prije svega, trebali biste ukloniti sav nakit, uključujući naušnice, prstenje, narukvice i ogrlice. Nakit može ometati dermatoskopski pregled i otežati uočavanje i proučavanje kožnih lezija. Također bi bilo dobro da na pregled dođete bez šminke, jer šminka može prikriti kožne promjene, uključujući madeže, i otežati njihovu vizualizaciju.

Prije pregleda kod dermatologa, sami pažljivo pregledajte kožu kako biste vidjeli sve postojeće lezije i promjene, uključujući novonastale madeže, promjene u boji ili veličini već postojećih madeža. Ako primijetite bilo kakve promjene na koži koje izgledaju sumnjivo ili zabrinjavajuće, obavezno ih napomenite svom dermatologu tijekom pregleda.

Ukratko, priprema za dermatoskopski pregled ne zahtijeva posebne postupke, ali bilo bi dobro ukloniti nakit i šminku kako bi se omogućila što bolja vizualizacija kože. Kao i za pregled madeža Zagreb nudi brojne mogućnosti dermatoloških pregleda koji mogu uključivati dermatoskopiju. 

Liječenje melanoma

Liječenje melanoma ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući stadij i lokaciju tumora, starost i opće zdravstveno stanje pacijenta.

Općenito, liječenje melanoma uključuje kirurško uklanjanje tumora i okolnih tkiva, radioterapiju i/ili imunoterapiju, kemoterapiju ili ciljanu terapiju. U ranoj fazi bolesti (stadij I i II) kirurško uklanjanje tumora može biti dovoljno, dok se u kasnijim fazama bolesti (stadij III i IV) koristi kombinacija različitih terapija.

Imunoterapija, koja aktivira imunološki sustav pacijenta kako bi se borio protiv tumora, postaje sve popularnija za liječenje melanoma. Ovaj tretman može biti učinkovit čak i kod pacijenata s uznapredovalim melanomom.

Kao i kod bilo kojeg drugog oblika raka, važno je da se melanom dijagnosticira i liječi što je ranije moguće. Ako primijetite neobične promjene na vašoj koži, obratite se dermatologu ili drugom zdravstvenom stručnjaku kako bi se što prije utvrdila dijagnoza i započelo liječenje.

Za preglede kao što je dermatoskopija cijena varira od poliklinike do poliklinike, ali kao i kod običnog pregleda madeža cijena ne bi trebala biti primarni kriterij za odabir zdravstvenog stručnjaka koji će obaviti pregled.

U Poliklinici BINOVA nudimo razne vrste dermatoloških pretraga, uključujući dermatoskopiju. Poliklinika BINOVA opremljena je najsuvremenijom dijagnostičkom opremom, a naš stručni tim svakom pacijentu pristupa na individualan način, uz osobitu posvećenost. POLIKLINIKA BINOVA – Vaše zdravlje, naš je cilj!

Dermatologija

Estetska dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija