Poliklinika binova logo

Zarazne ili ne? Istina o virusnim bradavicama

Objavljeno

11/09/2023

Virusne bradavice su česta kožna pojava koja može uzrokovati nelagodu i zabrinutost. Uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV), one se mogu pojaviti gotovo bilo gdje na tijelu. U ovom blogu ćemo razmotriti što su virusne bradavice, kako ih prepoznati i kako ih uspješno tretirati.

Što su virusne bradavice?

Virusne bradavice su izrasline na koži koje su uzrokovane humanim papiloma virusima (HPV). Ove bradavice su benigni (ne-zloćudni) tumori koji se pojavljuju na različitim dijelovima tijela, uključujući kožu i sluznicu. Postoji više od dvjesto različitih tipova HPV-a, od kojih neki uzrokuju različite vrste bradavica.

Virusne bradavice mogu se razlikovati po izgledu i mjestu na tijelu. Najčešći tip bradavica su obične bradavice (verrucae vulgares). One obično izgledaju kao sitne izbočine na koži koje se mogu početi razvijati kao glatke izrasline i postupno postaju hrapave.

Bradavice na stopalima poznate su kao verrucae plantares i često izgledaju kao ravne, zadebljane izrasline zbog pritiska stopala. Osim običnih bradavica, postoje i druge vrste bradavica, uključujući kondilome (bradavice genitalnog područja), zaravnjene bradavice i končaste bradavice.

Virusne bradavice su zarazne i mogu se prenositi kontaktom s osobom koja ih ima ili kontaktom s predmetima na koje su virusi dospjeli. Obično nisu ozbiljne, ali mogu biti neugodne i uporne. Postoje različiti načini liječenja virusnih bradavica, uključujući primjenu lijekova, krioterapiju (zamrzavanje) ili kirurško uklanjanje, a liječnik može preporučiti odgovarajuću terapiju ovisno o vrsti i lokaciji bradavica.

Kratak pregled o humanom papiloma virusu (HPV)

Humani papiloma virus (HPV) je grupa virusa koji se prenose putem kontakta s kožom ili sluznicom i obuhvaća više od 200 različitih tipova. Ovi virusi često inficiraju kožu i sluznice, uzrokujući pojavu bradavica, uključujući obične bradavice, kondilome i druge promjene na koži. Međutim, neki tipovi HPV-a su visokorizični i povezani su s razvojem različitih oblika raka, posebno raka vrata maternice, raka anusa i drugih.

Infekcija HPV-om obično nije vidljiva i može se prenositi putem seksualnog kontakta, pa je važno educirati se o sigurnom seksualnom ponašanju i cijepljenju kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija. HPV cjepiva su dostupna i pružaju zaštitu od određenih tipova virusa koji su povezani s rakom.

Vrste virusnih bradavica

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, postoji više od 100 vrsta virusnih bradavica uzrokovanih HPV-om, 13 od njih imaju visoki rizik, što znači da je poznato da uzrokuje karcinom grlića maternice.

Od 100 vrsta, postoje dvije vrste  koje vode do 70 % raka vrata maternice, međutim većina ljudi nije svjesna da je zaražena s HPV virusom. 

Ovisno o vrsti HPV virusa, simptomi se razlikuju. Oni mogu uključivati:

 • Genitalne bradavice: obično su bijele ili ružičaste uzdignute iznad razine kože. Genitalna bradavica može biti neugodna ili uzrokovati bol, obično ne svrbe. Genitalne bradavice kod žena često se pojavljuju na vulvi, ali se mogu naći i unutar vagine, na vratu maternice ili oko anusa. Kod muškaraca, genitalne bradavice obično se nalaze na penisu, skrotumu ili oko anusa
 • Obične bradavice: grube izrasline poput kvržica koje se obično nalaze na rukama, prstima ili laktovima
 • Plantarne bradavice: Tvrde, bradavice koje se pojavljuju na nogama. Bradavice mogu uzrokovati bol kada stojite. Budući da je HPV tako zarazan i lako se širi,  recimo iz ručnika koji koristi zaražena osoba
 • Ravne bradavice: Ovisno o vrsti HPV-a, mogu se pojaviti bradavice na licu i nogama kod žena te bradi na muškarcima
 • Oralne bradavice: Također se i u ustima mogu pojaviti lezije.

Obične bradavice

Obične bradavice ili verrucae vulgares, su male bradavičaste mesnate tvorbe koje se najčešće pojavljuju na šakama i prstima ruku. Prenose se dodirom,a posebno su česte kod djece i mladih te osoba slabijeg imuniteta. Najčešće spontano prolaze nakon nekog vremena.

Bradavice obično nisu bolne, ali mogu uzrokovati nelagodu, pogotovo ako se nalaze na mjestima gdje dolazi do trenja ili pritiska. Ukoliko bradavice uzrokuju nelagodu, šire se ili se ne povlače, preporučuje se konzultacija s dermatologom radi  liječenja. 

Postoji nekoliko metoda liječenja običnih bradavica, uključujući primjenu topičkih lijekova, krioterapiju (zamrzavanje bradavica), elektrokauterizaciju, kirurško uklanjanje i druge tehnike. Liječnik, odnosno dermatolog može preporučiti odgovarajuću terapiju ovisno o vrsti bradavica i njihovom položaju.

Plantarne bradavice

Plantarne bradavice, poznate i kao verrucae plantares, su virusne bradavice koje se pojavljuju na stopalima. Ove bradavice su uzrokovane određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV) i imaju neka specifična obilježja. 

Plantarne bradavice obično izgledaju kao ravni, zadebljani izdanci na stopalima. One su obično slične boji kože i često se zbog pritiska stopala mogu zamijeniti s kurjim okom ili natiskom. Važno je napomenuti da su plantarne bradavice često bolne, posebno kada se pritisnu.

Ove bradavice se pojavljuju na stopalima, obično na donjem dijelu stopala i  peti, i često se javljaju na mjestima gdje stopalo doživljava najviše pritiska.

Plantarne bradavice su zarazne i prenose se direktnim kontaktom s osobom koja ih ima ili putem kontaminiranih površina, poput zajedničkih podova u svlačionicama ili bazenima.

 Jedno od glavnih obilježja plantarnih bradavica je bol koju uzrokuju, posebno prilikom hodanja ili stajanja. Bol je obično posljedica pritiska bradavice na stopalu. Postoji nekoliko metoda liječenja plantarnih bradavica, uključujući primjenu topičkih lijekova, krioterapiju (zamrzavanje), elektrokauterizaciju, kirurško uklanjanje i druge tehnike. Liječnik odnosno dermatolog može preporučiti odgovarajuću terapiju ovisno o težini problema. Plantarne bradavice često zahtijevaju liječenje zbog nelagode i boli koju uzrokuju. Ako primijetite bradavicu na stopalu koja izgleda drugačije od kurjeg oka ili ako osjećate bol ili nelagodu, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i terapiju. Također je važno paziti na higijenu stopala kako biste smanjili rizik od infekcije i širenja bradavica.

Plosnate bradavice

Plosnate bradavice su manje bradavice u razini kože, mekše su od ostalih bradavica. Pojavljuju se  više njih odjednom na licu, rukama ili nogama i češće su kod djece i mladih. Boja im može biti ružičasta, svijetlo smeđa ili blijedo žuta. Često se prenose brijanjem.

Postoji nekoliko metoda liječenja plosnatih bradavica, uključujući primjenu topičkih lijekova, krioterapiju (zamrzavanje bradavica), elektrokauterizaciju, kirurško uklanjanje i druge tehnike. Liječnik ili dermatolog može preporučiti odgovarajuću terapiju ovisno o vrsti bradavica i njihovoj lokaciji.

Plosnate bradavice su obično benigne (ne-zloćudne) i rijetko predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik. Međutim, one mogu biti kozmetički problem i uzrokovati nelagodu.

Kako se liječe virusne bradavice?

Liječenje virusnih bradavica obično uključuje različite terapijske opcije. To uključuje primjenu topičkih lijekova koji sadrže aktivne sastojke poput salicilne kiseline. Krioterapija (zamrzavanje bradavica) je čest tretman koji se provodi u liječničkoj ordinaciji. To je oblik liječenja koji koristi tekući dušik za terapijski učinak. Može se koristiti lokalno, na visoko ciljani način, ili općenito, da potakne cijelo tijelo da reagira na određeni način. Elektrokauterizacija i kirurško uklanjanje su opcije za dublje bradavice ili one koje ne reagiraju na druge terapije. Za bradavice na stopalu, nošenje posebnih ortopedskih uložaka može pomoći u smanjenju pritiska i nelagode. Važno je konzultirati se s liječnikom ili dermatologom kako biste odabrali najprikladniji tretman za vaše specifične bradavice. Također je važno biti strpljiv jer bradavice često zahtijevaju nekoliko tretmana prije nego što potpuno nestanu.

Prevencije i savjeti

Prevencija virusnih bradavica uzrokovanih humanim papiloma virusom (HPV) ključna je kako bi se smanjio rizik od njihove pojave. Evo nekoliko savjeta o prevenciji virusnih bradavica:

 • Cijepljenje: jedan od najefikasnijih načina prevencije genitalnih  bradavica uzrokovanih određenim tipovima HPV-a. HPV cjepiva su dostupna i pružaju zaštitu od najčešćih tipova HPV-a koji su povezani s bradavicama i rakom, uključujući one koji su povezani s rakom vrata maternice, anusa i genitalija. Pravovremeno cijepljenje preporučuje se kako bi se smanjio rizik od infekcije
 • Siguran odnos: HPV se često prenosi putem spolnog kontakta. Korištenje kondoma može smanjiti rizik od infekcije, iako ne pruža potpunu zaštitu jer bradavice i virus mogu biti prisutni na koži koja nije prekrivena kondomom. Važno je razgovarati otvoreno s partnerom o spolnom zdravlju i mogućim rizicima
 • Higijena i izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta: izbjegavajte dijeljenje osobnih predmeta kao što su ručnici, čarape, cipele i druge stvari s osobama koje imaju bradavice. Virus se može prenositi putem tih predmeta
 • Pažljiva higijena: redovito perite ruke i pazite na higijenu tijela kako biste smanjili rizik od infekcije. Izbjegavajte ozljede i posjekotine koje bi mogle olakšati ulazak virusa u kožu
 • Ojačajte imunološki sustav: snažan imunološki sustav može pomoći tijelu da se bolje bori protiv HPV infekcije. Održavanje zdravog načina života, uključujući pravilnu prehranu, dovoljno sna i fizičku aktivnost, može podržati imunološki sustav
 • Redoviti pregledi: Redoviti dermatološki, ali i ginekološki pregledi i praćenje stanja cerviksa kod žena mogu pomoći u otkrivanju HPV-a ili raka vrata maternice u ranim fazama i omogućiti pravovremeno liječenje.

Iako se virusne bradavice ne mogu uvijek potpuno izbjeći, pridržavanje ovih preventivnih mjera može značajno smanjiti rizik od njihove pojave i širenja.

Dermatologija

Estetska dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija