Poliklinika binova logo

Tajne dermatologa: Dermapen microneedling, Mezoterapija i Piling

n

Kategorija

Objavljeno

09/13/2023

U svijetu estetike, gdje se tehnologija i znanost susreću s umjetnošću, neprestano se otkrivaju novi putevi prema mladolikom izgledu. U ovom blogu uronit ćemo u čarobni svijet Dermapen microneedlinga, mezoterapije i pilinga. Otkrit ćemo kako ovi tretmani revitaliziraju kožu, bore se protiv znakova starenja i osiguravaju blistavu i svježu kožu. Bez obzira jeste li novi u svijetu estetskih tretmana ili tražite dodatne informacije, ovdje ćete pronaći sve što vam je potrebno. Krenimo na ovo uzbudljivo putovanje ljepote zajedno!

Važnost estetskih tretmana u današnjem društvu

Estetski tretmani su postali sve popularniji u današnjem društvu, a njihova važnost se ogleda u različitim aspektima života i zdravlja. Tretmani, kao što su tretmani kože, botoks, fileri i ostali, mogu poboljšati izgled osobe i pomoći joj da se osjeća bolje u vlastitoj koži. Povećano samopouzdanje može imati pozitivan utjecaj na emocionalno i mentalno blagostanje. Osobe koje se osjećaju bolje u svojoj koži često su manje podložne negativnim emocijama.

Mnogi estetski tretmani su usmjereni na usporavanje procesa starenja, čime se očuvava mladenački izgled. 

Također, estetski tretmani kože, kao što su piling, tretmani protiv akni i hidratacija, mogu poboljšati zdravlje kože i spriječiti probleme kao što su ožiljci, bore i akne. 

Osim toga, estetski tretmani omogućuju osobama da postignu svoje estetske ciljeve, bilo da se radi o oblikovanju tijela, popravljanju nosa ili poboljšanju izgleda osmijeha što može pozitivno utjecati na samopouzdanje i zadovoljstvo vlastitim izgledom.

Važno je napomenuti da estetske tretmane trebaju obavljati stručnjaci poput dermatologa, plastičnih kirurga ili kozmetičkih terapeuta kako bi se postigao željeni rezultat i smanjio rizik od komplikacija. Prije nego što se odlučite za estetske tretmane, važno je da razgovarate sa stručnjakom koji će vam pomoći donijeti ispravne odluke o vašem izgledu i zdravlju.

Uvod u svijet microneedlinga

Microneedling je popularna estetska procedura koja se koristi za tretiranje različitih kožnih problema i poboljšanje kvalitete kože. Ovaj tretman uključuje upotrebu posebnog uređaja s finim mikroiglicama koje se brzo pomiču gore-dolje preko kože, stvarajući kontrolirane mikroperforacije ili mikro kanale na površini kože. 

Glavna svrha microneedlinga je potaknuti prirodnu regeneraciju kože. Mikroperforacije koje se stvaraju tijekom tretmana potiču proizvodnju kolagena i elastina, dva ključna proteina koji održavaju kožu čvrstom, elastičnom i mladenačkom. Povećana proizvodnja ovih proteina može smanjiti bore, fine linije i poboljšati tonus kože.

Microneedling se često koristi za rješavanje različitih kožnih problema, uključujući ožiljke od akni, strije, hiperpigmentaciju, oštećenje od sunca i općenito poboljšanje teksture kože. Također se može koristiti za smanjenje pore na koži.

Važno je napomenuti da je microneedling minimalno invazivan tretman, što znači da ne zahtijeva duboke rezove niti odstranjivanje kože, kao što to čine neki drugi postupci poput kirurških zahvata. Ovo smanjuje rizik od komplikacija i omogućava brži oporavak u usporedbi s invazivnim procedurama.

Nakon microneedling tretmana, koža je osjetljivija i bolje apsorbira proizvode za njegu kože, uključujući serume, hidratantne kreme i antioksidanse. To može dodatno poboljšati rezultate tretmana.

Microneedling tretmani se mogu prilagoditi individualnim potrebama svake osobe. Dubina i intenzitet iglica mogu se prilagoditi kako bi se postigao željeni rezultat.

Važno je napomenuti da microneedling tretmane trebaju izvoditi dermatolozi kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost. Nakon tretmana, moguće su privremena crvenila i iritacija kože, ali obično brzo prolaze. Microneedling se često primjenjuje u serijama tretmana kako bi se postigao dugotrajniji i sveobuhvatniji efekt na kožu. Sve u svemu, microneedling je postao popularan izbor za osobe koje žele poboljšati izgled i kvalitetu svoje kože bez invazivnih procedura ili dugih perioda oporavka.

Dermapen

Dermapen

Dermapen je specifičan uređaj za microneedling, inovativni estetski uređaj koji sve više dobiva na popularnosti u svijetu dermatologije i kozmetičkih tretmana. Ovaj uređaj koristi se za tretiranje kože na licu i tijelu putem mikro iglica koje se brzo pomiču gore-dolje, stvarajući kontrolirane mikroperforacije na površini kože. Glavna svrha Dermapena je poticanje prirodne regeneracije kože, poboljšanje proizvodnje kolagena i elastina, te rješavanje različitih kožnih problema poput bora, finih linija, ožiljaka od akni, strija, hiperpigmentacija i teksturalnih nepravilnosti. Ovaj minimalno invazivan postupak omogućava brži oporavak u usporedbi s invazivnim procedurama te također pomaže koži da bolje apsorbira proizvode za njegu kože. Tretmani Dermapenom su prilagodljivi individualnim potrebama svake osobe, s mogućnošću podešavanja dubine i intenziteta iglica kako bi se postigao željeni rezultat. Dermapen je uređaj specifično dizajniran za microneedling i omogućuje preciznu i kontroliranu primjenu mikro iglica. Važno je da profesionalci odnosno dermatolozi provode ove tretmane kako bi osigurali sigurnost i efikasnost. Nakon tretmana, moguće su privremene crvenila i iritacija kože, no obično brzo prolaze. Dermapen se često primjenjuje u serijama tretmana kako bi se postigao dugotrajniji rezultat, a sveukupno je postao popularan izbor za poboljšanje izgleda i kvalitete kože bez potrebe za invazivnim procedurama ili dugotrajnim periodima oporavka. Oporavak nakon Dermapena može biti brži u usporedbi s nekim drugim metodama microneedlinga.

Princip rada i prednosti za kožu

Princip rada Dermapena temelji se na postupku poznatom kao mikroiglična terapija ili dermarolacija. Ovaj uređaj koristi fini set mikro iglica koje se velikom brzinom pomiču gore-dolje preko kože, stvarajući kontrolirane mikroperforacije ili mikro kanale na površini kože. Ova tehnika ima nekoliko ključnih prednosti za kožu.

Osim što sam tretman potiče proizvodnju kolagena i elastina kože, još jedna od prednosti Dermapena je što je minimalno invazivan postupak. Nema potrebe za dubokim rezovima ili odstranjivanjem kože, što smanjuje rizik od komplikacija i skraćuje vrijeme oporavka.

Nakon tretmana, koža postaje osjetljivija i bolje apsorbira proizvode za njegu kože što omogućuje da serumi, hidratantne kreme i antioksidansi bolje prodiru u kožu i pruže dodatne koristi.

Tretmani Dermapenom su prilagodljivi potrebama svake osobe, omogućavajući podešavanje dubine i intenziteta iglica kako bi se postigao željeni rezultat. Nakon tretmana, moguće su privremene crvenila i iritacije kože, ali obično brzo prolaze

Što je mezoterapija?

Mezoterapija je medicinska estetska procedura koja se koristi za tretiranje različitih problema kože i tijela. Ovaj tretman uključuje injekcije male količine aktivnih sastojaka, kao što su vitamini, minerali, aminokiseline i druge korisne supstance, direktno u srednji sloj kože, poznat kao mezoderm. Mezoterapija se često koristi za sljedeće svrhe:

 1. Poboljšanje izgleda kože: Mezoterapija se može primjenjivati na licu, vratu, dekolteu i rukama kako bi se poboljšala hidratacija, tekstura i tonus kože. Injekcije aktivnih sastojaka hrane i hidriraju kožu, čineći je sjajnijom i mlađom
 2. Tretiranje bora i finih linija: Ovaj tretman može pomoći u smanjenju bora i finih linija na licu, često koristeći hijaluronsku kiselinu ili druge punila kako bi se popunile bore i obnovila elastičnost kože
 3. Smanjenje celulita: Mezoterapija se primjenjuje na tijelu kako bi se smanjila pojava celulita i poboljšao izgled kože na problematičnim područjima
 4. Tretiranje gubitka kose: Za probleme s opadanjem kose, mezoterapija može pomoći poticanjem rasta kose i poboljšanjem zdravlja vlasišta
 5. Smanjenje masnih naslaga: Mezoterapija se također koristi za smanjenje masnih naslaga i oblikovanje tijela, posebno na područjima kao što su trbuh, bedra i bokovi.

Prednosti mezoterapije uključuju relativno brze rezultate, minimalno vrijeme oporavka i smanjenje rizika od alergijskih reakcija jer se koriste prirodne supstance. Međutim, tretman obično zahtijeva serije injekcija kako bi se postigao željeni rezultat i održao tijekom vremena. Važno je da se mezoterapija izvodi od strane stručnjaka, kao što su dermatolozi, kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost tretmana.

Mezoterapija

Piling

Piling je postupak u kozmetičkoj i dermatološkoj njezi kože koji se koristi za uklanjanje mrtvih stanica s površine kože, poboljšanje teksture kože i promociju zdravijeg i sjajnog izgleda. Postoji nekoliko različitih vrsta pilinga, a svaka ima svoje karakteristike i prednosti. Evo nekoliko ključnih informacija o pilingu:

 1. Piling ima za cilj ukloniti mrtve stanice  s površine kože. Kada se ove stanice nakupljaju, koža može izgledati dosadno, neujednačeno, i sklonija je problemima poput akni i začepljenih pora. Piling pomaže osvježiti kožu, potaknuti regeneraciju i poboljšati njezinu teksturu
 2. Postoji nekoliko vrsta pilinga, uključujući mehanički piling (fizički piling), kemijski piling i enzimski piling. Mehanički piling koristi abrazivne čestice ili alate za fizičko uklanjanje mrtvih stanica. Kemijski piling koristi kemijske spojeve kao što su voćne kiseline ili trinitroluantska kiselina za otapanje i uklanjanje mrtvih stanica. Enzimski piling koristi enzime, često iz voća, za nježno uklanjanje mrtvih stanica
 3. Izbor pilinga može se prilagoditi individualnim potrebama i tipu kože. Osobe s osjetljivom kožom mogu preferirati nježnije pilinge, dok osobe s masnom kožom ili problemima poput akni mogu tražiti jače pilinge
 4. Nakon tretmana pilingom, koža obično postaje glađa, svjetlija i sjajnija. Piling također može pomoći u smanjenju vidljivosti pore, borama, ožiljcima od akni i hiperpigmentaciji. Također može poboljšati apsorpciju proizvoda za njegu kože
 5. Iako su piling tretmani učinkoviti, važno je pridržavati se uputa stručnjaka i ne pretjerivati s frekvencijom ili jačinom pilinga. Prekomjerni ili agresivni piling može uzrokovati iritaciju, crvenilo ili oštećenje kože. Također, nakon pilinga, važno je zaštititi kožu od sunca kako bi se spriječilo dodatno oštećenje.

Prije nego što se odlučite za piling tretman, najbolje je konzultirati se s dermatologom kako biste odabrali odgovarajući tretman za svoj tip kože i ciljeve njege kože.

Kemijski piling

Kako odabrati tretman prilagođen vašim potrebama

Odabir estetskog tretmana prilagođenog individualnim potrebama može biti izazovan, ali je važan kako biste postigli najbolje rezultate i zadovoljili svoje specifične ciljeve njege kože. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u procesu odabira pravog estetskog tretmana:

 • Konzultacija s profesionalcem: prvi korak je konzultacija s dermatologom, plastičnim kirurgom ili kozmetičkim terapeutom. Stručnjak će procijeniti vašu kožu, razgovarati s vama o vašim ciljevima i preporučiti odgovarajući tretman. Stručnjak će također uzeti u obzir stanje vaše kože i bilo koje posebne potrebe ili probleme koje imate
 • Razmislite o ciljevima: definirajte što točno želite postići tretmanom. Želite li smanjiti bore, poboljšati teksturu kože, riješiti se ožiljaka od akni, smanjiti hiperpigmentaciju ili nešto drugo? Jasno definiranje svojih ciljeva pomoći će vam i stručnjaku da odaberete odgovarajući tretman
 • Razmotrite budžet: razgovarajte s profesionalcem o cijenama tretmana i razmotrite svoj budžet. Ne zaboravite uključiti i troškove održavanja tretmana jer neki tretmani zahtijevaju više sesija kako bi se postigao željeni rezultat
 • Razmislite o vremenu oporavka: svaki tretman ima različito vrijeme oporavka, pa razmislite o svojim obavezama i koliko vremena možete posvetiti oporavku. Ako vam je važno da se brzo vratite svakodnevnim aktivnostima, odaberite tretman s kraćim vremenom oporavka
 • Ispitivanje tretmana: istražite tretman koji vam je preporučen. Pročitajte recenzije, potražite informacije o iskustvima drugih osoba i razgovarajte s osobama koje su već prošle kroz taj tretman kako biste dobili realnu sliku o tome što možete očekivati
 • Razgovarajte o nuspojavama i rizicima: pitajte stručnjaka o mogućim nuspojavama, rizicima i potencijalnim komplikacijama tretmana. Važno je biti informiran o svim aspektima tretmana kako biste donijeli informiranu odluku
 • Pitanja i nedoumice: nemojte se ustručavati postaviti pitanja i izraziti svoje nedoumice stručnjaku. Dobro informirana odluka osigurat će da odaberete tretman koji je najbolji za vas.

Konačna odluka o izboru estetskog tretmana treba biti zajednički dogovor između vas i stručnjaka, uzimajući u obzir vaše ciljeve, budžet i osobne preferencije. Važno je da se osjećate sigurno i udobno s odabranim tretmanom kako biste postigli željene rezultate.

Dermatologija

Estetska dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija