Poliklinika binova logo

Razbijanje mitova o HPV-u kod muškaraca: Ključne informacije za vaše zdravlje

Objavljeno

02/07/2024

Humani papilomavirus (HPV) jedan je od najčešćih virusa prenosivih seksualnim putem, a njegov utjecaj na muškarce često je pogrešno shvaćen ili zanemaren. U ovom članku, istražujemo sve što muškarci trebaju znati o HPV-u – od načina prijenosa, preko simptoma i testiranja, do mogućih tretmana i preventivnih mjera. Cilj nam je pružiti točne i korisne informacije kako biste mogli bolje zaštititi svoje zdravlje i zdravlje svojih partnera, razbijajući pritom uobičajene mitove i zablude o HPV-u.

Što je HPV?

HPV, ili Humani Papiloma Virus, predstavlja skup virusa koji utječu na ljudsku kožu i sluznice. Infekcije HPV-om su izuzetno česte, a mnogi ljudi dolaze u kontakt s ovim virusom tijekom svog života. S obzirom na raznolikost tipova virusa, važno je razumjeti ključne aspekte HPV-a. Postoje stotine tipova HPV-a, a neki od njih mogu uzrokovati promjene na koži i sluznicama. HPV se dijeli na niskorizične tipove, koji često rezultiraju genitalnim bradavicama, te visokorizične tipove, koji su povezani s većim rizikom od razvoja raka vrata maternice, ali i drugih karcinoma. Edukacija o HPV-u ključna je za javno zdravlje. Osiguravanje informacija o prijenosu, simptomima, prevenciji te dostupnim testiranjima može pomoći u smanjenju stigme povezane s ovom infekcijom te promicati odgovorno ponašanje i brigu o vlastitom zdravlju.

U zaključku, HPV je čest virus s potencijalno ozbiljnim posljedicama, ali prevencijom, cijepljenjem i sviješću možemo znatno smanjiti njegov utjecaj na javno zdravlje. Redoviti medicinski pregledi i praćenje vlastitog zdravlja ključni su u očuvanju dobrobiti i prevenciji komplikacija povezanih s HPV-om.

Kako se HPV prenosi?

Humani Papiloma Virus (HPV) jedan je od najčešćih seksualno prenosivih virusa koji značajno utječe na reproduktivno zdravlje. Razumijevanje načina prijenosa ključno je za očuvanje vlastitog zdravlja i prevenciju širenja ovog virusa.

1. Seksualni kontakt:

HPV se prenosi prije svega seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, analni i oralni seks. Bez obzira na vrstu seksualne aktivnosti, rizik od prijenosa HPV-a prisutan je kod zaraženih partnera. Prijenos može se dogoditi i kada nema prisutnih simptoma ili znakova infekcije.

2. Direktan kontakt s kožom:

HPV se može prenijeti direktnim kontaktom s kožom zaražene osobe. Ovo uključuje dodirivanje genitalnog područja, ali i drugih zahvaćenih dijelova tijela. Rukovanje i drugi oblici bliskog kontakta sa zaraženom kožom također predstavljaju rizik.

3. Seksualna aktivnost bez kontakta s tijelom:

Iako je rizik manji, HPV može biti prenesen i tijekom seksualne aktivnosti koja ne uključuje direktni kontakt s tijelom. Korištenje zajedničkih seksualnih igračaka ili drugih predmeta može poslužiti kao sredstvo prijenosa.

4. Prijenos s majke na dijete:

Trudnice zaražene HPV-om mogu prenijeti virus svojoj novorođenoj djeci tijekom porođaja. Ovaj oblik prijenosa može uzrokovati promjene na vratu maternice ili druge komplikacije kod djeteta.

5. Nezaštićeni seksualni kontakt:

Nezaštićeni seksualni kontakt povećava rizik od prijenosa HPV-a. Korištenje kondoma može smanjiti, ali ne potpuno eliminirati, šanse za prijenos. Cijepljenje protiv HPV-a također igra ključnu ulogu u prevenciji infekcije.

HPV i muškarci

Humani Papiloma Virus (HPV) često se povezuje s reproduktivnim zdravljem žena, ali važno je shvatiti da i muškarci mogu biti zahvaćeni ovim virusom. Razumijevanje rizika i mogućnosti prevencije ključno je za očuvanje zdravlja oba spola.

Rizici povezani s HPV-om kod muškaraca:

 • Genitalne Bradavice: jedan od najčešćih simptoma HPV-a kod muškaraca su genitalne bradavice. Ove izrasline mogu se pojaviti na penisu, skrotumu ili u analnom području. Iako obično nisu karcinogene, mogu uzrokovati nelagodu i zahtijevaju liječenje.
 • Karcinom: Iako je rizik od raka povezanog s HPV-om manji kod muškaraca u usporedbi sa ženama, određeni tipovi virusa mogu izazvati rak penisa, anusa i grla.
 • Prijenos na partnere: muškarci koji su nositelji HPV-a mogu ga prenijeti svojim partnericama, što može rezultirati razvojem genitalnih bradavica ili povećanim rizikom od raka vrata maternice kod žena.

Prevencija HPV-a kod muškaraca:

 • Cijepljenje: cjepivo protiv HPV-a nije rezervirano samo za žene. Muškarci također mogu primiti cjepivo koje pruža zaštitu od odabranih tipova virusa povezanih s genitalnim bradavicama i rakom.
 • Kondomi: korištenje kondoma tijekom seksualnog kontakta može smanjiti rizik od prijenosa HPV-a. Međutim, kondomi ne pružaju potpunu zaštitu jer ne prekrivaju sva zahvaćena područja.
 • Redoviti medicinski pregledi: muškarci bi trebali redovito posjećivati svog liječnika radi praćenja eventualnih simptoma HPV-a i drugih spolno prenosivih infekcija.
 • Odgovorno seksualno ponašanje: razgovor s partnericom o seksualnoj povijesti, odgovorno ponašanje i korištenje zaštite doprinose prevenciji prijenosa HPV-a.

Važno je shvatiti da, iako se HPV često povezuje sa ženskim zdravljem, muškarci nisu imuni na ovu infekciju. Cijepljenje, kondomi i redoviti medicinski pregledi igraju ključnu ulogu u zaštiti zdravlja muškaraca od potencijalnih komplikacija povezanih s HPV-om.

Simptomi HPV-a kod muškaraca

Simptomi HPV-a (Humani Papiloma Virus) kod muškaraca mogu varirati, a važno je napomenuti da mnogi muškarci koji su zaraženi HPV-om ne pokazuju nikakve simptome. Međutim, u nekim slučajevima, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

 1. Genitalne bradavice: to su izrasline koje se pojavljuju na genitalnom području, uključujući penis, skrotum ili analno područje. Bradavice mogu biti male ili velike, pojedinačne ili grupirane, ravne ili izbočene.
 2. Rak: Iako je rizik od raka povezanog s HPV-om kod muškaraca manji u usporedbi sa ženama, određeni tipovi virusa mogu uzrokovati rak penisa, anusa ili grla.
 3. Promjene u grlu: HPV povezan s određenim tipovima raka može uzrokovati promjene u grlu. Ovo može uključivati bolove, promjene u glasu ili poteškoće pri gutanju.
 4. Zaražena koža i sluznice: HPV može inficirati područja kože i sluznica, uzrokujući promjene ili lezije koje nisu uvijek vidljive golim okom.

Važno je napomenuti da mnogi tipovi HPV-a ne uzrokuju nikakve simptome i često prolaze neprimijećeni. Unatoč tome, nositelji virusa mogu ga i dalje prenositi na druge. Cijepljenje protiv HPV-a igra ključnu ulogu u prevenciji nekih tipova virusa povezanih s genitalnim bradavicama i rakom.

Ako primijetite bilo kakve neobičnosti na genitalnom području ili imate zabrinutosti u vezi sa simptomima, preporučuje se konzultacija s liječnikom. Redoviti medicinski pregledi i odgovorno seksualno ponašanje doprinose očuvanju zdravlja i prevenciji spolno prenosivih infekcija, uključujući HPV.

Psihološki učinci HPV-a na muškarce

Psihološki učinci humanog papiloma virusa (HPV) mogu značajno utjecati na muškarce, iako se često naglasak stavlja na žensku populaciju. 

Dijagnoza HPV-a može izazvati osjećaj stida i nelagode. Stigma povezana s ovom virusnom infekcijom može utjecati na emocionalno blagostanje muškaraca, što može rezultirati smanjenjem samopouzdanja.

HPV se prenosi seksualnim kontaktom, a dijagnoza može izazvati anksioznost u vezi seksualnih odnosa. Strah od prijenosa virusa partneru ili sumnje o vlastitom seksualnom zdravlju mogu biti izazovni emocionalni faktori.

HPV može utjecati na dinamiku međuljudskih odnosa. Otvaranje dijaloga o HPV-u s partnerom može biti teško, a nedostatak svijesti o virusu može rezultirati nerealnim strahovima ili nesigurnostima u vezi s intimnošću.

Iako je rizik od raka povezanog s HPV-om niži kod muškaraca u usporedbi sa ženama, postoji određeni postotak muškaraca koji razvijaju rak povezan s ovim virusom. Strah od ozbiljnih zdravstvenih posljedica može utjecati na emocionalno stanje.

Nedostatak informacija o HPV-u može doprinijeti negativnim emocionalnim reakcijama. Edukacija o virusu, njegovim tipovima i povezanim rizicima ključna je za smanjenje anksioznosti i stvaranje realnog konteksta za razumijevanje infekcije.

Psihološka podrška, poput savjetovanja ili grupnih terapija, može pomoći muškarcima u suočavanju s emocionalnim izazovima povezanim s HPV-om. Razgovor sa stručnjacima može pružiti prostor za izražavanje osjećaja i dobivanje informacija o upravljanju infekcijom.

U konačnici, važno je naglasiti da HPV ne bi trebao biti izvor srama ili stigmatizacije. Svestran pristup, uključujući edukaciju, podršku i razgovor, može pomoći muškarcima u suočavanju sa psihološkim izazovima povezanim s ovom infekcijom.

Vrste testova za HPV

Kod žena se HPV većinom dijagnosticira na temelju abnormalnog nalaza papa-testa. Postoje također i specifični testovi za dokazivanje prisutnosti virusa u organizmu, a najčešće se radi o molekularnim metodama dijagnostike pomoću kojih se identificira virusni genetski materijal. Kod muškaraca još nema pravog testa za dijagnozu HPV-infekcije, premda se također sve češće koriste molekularne metode.
Za dijagnostiku humanog papiloma virusa (HPV) kod muškaraca postoje različite vrste testova. Evo nekoliko uobičajenih metoda:

 • PCR Test (Polimerazna lančana reakcija): ovaj test detektira genetski materijal HPV-a u uzorcima tkiva, kao što su brisevi kože ili sluznice. PCR test je vrlo osjetljiv i specifičan, omogućujući identifikaciju određenih tipova HPV-a.
 • Testiranje na visokorizične tipove HPV-a: postoje testovi koji se fokusiraju na detekciju visokorizičnih tipova HPV-a, koji su povezani s povećanim rizikom od razvoja raka. Ovi testovi često koriste molekularne metode za identifikaciju određenih genetskih markera.
 • Vizualni pregled i biopsija: liječnik može provesti vizualni pregled genitalnog područja kako bi identificirao promjene koje mogu ukazivati na prisutnost HPV-a. Ako postoje sumnjive lezije, može se izvršiti biopsija, što je uzimanje malog uzorka tkiva radi detaljnijeg ispitivanja.
 • Penilna citologija: slična PAPA testu kod žena, penilna citologija je test koji uključuje uzimanje brisa s penisa kako bi se identificirale abnormalnosti koje mogu biti povezane s HPV-om.
 • Serološki testovi: ovi testovi mjere prisutnost antitijela na HPV u krvi. Međutim, serološki testovi nisu uvijek korisni za identifikaciju trenutne infekcije, već često ukazuju na prethodnu izloženost virusu.
 • Samotestiranje: postoje i kućni testovi za HPV koji omogućuju muškarcima samotestiranje. Uzimanje brisa kod kuće i slanje uzorka u laboratorij može pružiti rezultate bez posjeta zdravstvenoj ustanovi.

Važno je napomenuti da trenutno ne postoji rutinsko testiranje na HPV kod muškaraca kao što postoji kod žena. Testiranje se obično provodi samo u slučaju prisutnosti simptoma ili ako je muškarac bio izložen visokom riziku, na primjer, imao je partnericu s HPV-om ili je bio seksualno aktivan s više partnera. Prije donošenja odluke o testiranju, preporučuje se konzultacija s liječnikom.

Mitovi i zablude o HPV-u

Postoje brojni mitovi i zablude o humanom papiloma virusu (HPV) koji često dovode do dezinformacija, a najčešće zablude su primjerice:

 • Ako nemate simptome, nemate HPV: većina ljudi zaraženih HPV-om nema vidljive simptome, pa ne možete pouzdano znati jeste li zaraženi samo na temelju prisutnosti ili odsutnosti simptoma.
 • Samo ljudi s više seksualnih partnera dobivaju HPV: iako je povećan broj seksualnih partnera faktor rizika, moguće je dobiti HPV čak i s jednim partnerom. Virus može biti prisutan i dugi niz godina prije nego što dođe do pojave simptoma.
 • Ako koristite kondome, ne možete dobiti HPV: kondomi smanjuju, ali ne eliminiraju rizik od prijenosa HPV-a jer virus može inficirati područja koja nisu pokrivena kondomom.
 • HPV uvijek dovodi do karcinoma: većina HPV infekcija prolazi sama od sebe i ne dovodi do karcinoma. Međutim, određeni tipovi HPV-a, posebno visokorizični tipovi, mogu povećati rizik od razvoja karcinoma, posebno cervikalnog karcinoma.
 • Ako imate HPV, uvijek ćete imati simptome: većina ljudi koji su zaraženi HPV-om nikada neće razviti simptome. Čak i kada dođe do pojave simptoma, oni se mogu pojaviti mnogo godina nakon infekcije.
 • Samotestiranje za HPV je jednako pouzdano kao testiranje kod liječnika: samotestiranje može pružiti neke informacije, ali nije uvijek jednako pouzdano kao testiranje koje se obavlja pod nadzorom stručnjaka u zdravstvenoj ustanovi.
 • HPV se može liječiti antibioticima: HPV je virus, a antibiotici su učinkoviti samo protiv bakterijskih infekcija. Nema specifičnog lijeka za HPV, ali postoje tretmani za ublažavanje simptoma i liječenje komplikacija.
 • Ako ste cijepljeni, ne trebate brinuti o HPV-u: iako cjepivo pruža visoku razinu zaštite od određenih tipova HPV-a, nije potpuna zaštita. Cjepivo ne pokriva sve tipove virusa, stoga je važno i dalje slijediti preventivne mjere i redovito pratiti svoje zdravlje.

Razumijevanje istinitih činjenica o HPV-u ključno je za prevenciju i kontrolu infekcije. Važno je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjacima kako biste dobili relevantne informacije i pratili preporuke za očuvanje svojeg zdravlja.

Cijepljenje protiv HPV-a

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) igra ključnu ulogu u prevenciji ozbiljnih zdravstvenih problema povezanih s ovim virusom.

Postoje različite vrste HPV-a, a cijepljenje cilja specifične tipove virusa koji su povezani s razvojem raka, posebno cervikalnog karcinoma. Cjepivo također može pružiti zaštitu od drugih vrsta HPV-a koje uzrokuju genitalne bradavice.

I muškarci i žene mogu primiti cjepivo protiv HPV-a. Cjepivo se obično preporučuje u adolescenciji, prije nego što postanu seksualno aktivni, kako bi se postigla najbolja učinkovitost.

Cjepivo protiv HPV-a obično se primjenjuje u seriji doza kako bi se postigao optimalan učinak. Prema smjernicama, idealno je primiti cjepivo prije početka seksualne aktivnosti.

Cjepivo se pokazalo vrlo učinkovitim u prevenciji infekcija HPV-om i povezanih bolesti, uključujući neke vrste raka. Redovito cijepljenje može značajno smanjiti rizik od razvoja HPV povezanih oboljenja. Osim toga, cjepivo nije namijenjeno liječenju već postojećih infekcija HPV-om. Stoga se preporučuje cijepljenje prije nego što dođe do izloženosti virusu.

Cijepljenje protiv HPV-a sastavni je dio preventivne zdravstvene skrbi. Redovito cijepljenje i praćenje preporučenih rasporeda doza ključno je za postizanje maksimalne zaštite.

Ozbiljni nuspojavi su rijetki. Kao i kod svih cjepiva, mogu se pojaviti manji i prolazni nuspojavi poput boli na mjestu uboda.

Edukacija o važnosti cijepljenja protiv HPV-a ključna je za povećanje svijesti i poticanje roditelja, mladih i zdravstvenih stručnjaka na suradnju kako bi se postigla visoka stopa cijepljenja.

Cijepljenje protiv HPV-a ima dugoročne koristi u smanjenju incidencije HPV infekcija i povezanih bolesti. Razgovor s zdravstvenim stručnjakom o opcijama cijepljenja i pridržavanje preporuka doprinosi globalnim naporima za kontrolu i prevenciju HPV-a.

Dermatologija

Estetska dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija