Poliklinika binova logoPost COVID-19 sindrom

COVID-19 pandemija poharala je svijet u 2020. godini, uzrokovala smrti milijuna ljudi, a preboljenima i njihovim liječnicima ostavila čitav niz pitanja kako se nositi s posljedicama.

Pacijenti koji su imali teži oblik COVID-19 infekcije, koji su liječeni visokim protocima kisika ili bili mehanički ventilirani, mogu tjednima i mjesecima imati simptome koji zahtijevaju produljeno liječenje i značajno narušavaju kvalitetu života.

Što je zapravo post COVID-19 sindrom?

Post COVID-19 sindrom je novi termin u stručnoj medicinskoj literaturi, a predstavlja skup simptoma koji se javlja ili zaostaje nakon preboljele COVID-19 infekcije, u fazi kada osoba više nije zarazna. Studije pokazuju da je učestalost produženih simptoma infekcije u rasponu od 40 do 90% bolesnika, ali interpretaciju rezultata ometaju nesustavne i kratkotrajne procjene, s velikim razlikama u odnosu na dob, težinu infekcije, praćenje i obilježja kliničke procjene. Najčešće se radi o simptomima vezanim uz respiratorni sustav, poput zaostalog suhog kašlja, osjećaja nedostatka zraka, boli u prsima. Vrlo česti su i simptomi kroničnog umora, malaksalosti, gubitka apetita, dugotrajnog gubitka njuha i mirisa, glavobolje, osjećaja lupanja srca, nepodnošenja uobičajenih napora. Sve je više podataka u literaturi da se post COVID-19 sindrom može javiti i u bolesnika s blagim oblikom bolesti, iako je značajno češći u bolesnika s najtežim manifestacijama COVID-19 infekcije.

SARS-COV 2 infekcija dovodi organizam u stanje pojačane koagulabilnosti, tj. stvaranja krvnih ugrušaka što u jednog dijela pacijenata rezultira nastankom plućne embolije ili moždanog udara, bilo u akutnoj fazi infekcije, bilo u post COVID-19 periodu. Upravo iz tog razloga u smjernicama za liječenje COVID-19 infekcije svi pacijenti na bolničkom liječenju moraju dobivati niskomolekularni heparin, a mnogim pacijentima na kućnom liječenju prevencija se provodi acetilsalicilnom kiselinom. Najteži dio COVID-19 bolesnika razvija i dugotrajne posljedice u vidu kronične respiratorne insuficijencije i plućne fibroze (ožiljkavanja pluća) što predstavlja trajne i nepromjenjive posljedice koje bi mogle rezultirati porastom potrebe za transplantacijom pluća.

Kako izgleda liječenje?

Mogućnosti liječenja post COVID-19 sindroma ograničene su i nedovoljno poznate. Kortikosteroidi koji se koriste i u liječenju aktivne faze COVID-19 infekcije mogu se u odabranim slučajevima koristiti i u post COVID-19 periodu u probranih pacijenata koji imaju znakove oštećenja plućne funkcije i patološki rentgenogram ili CT pluća. Brojne studije su u tijeku s različitim doznim režimima kortikosteroida i od njihovih rezultata se mnogo očekuje. Provođenje plućne rehabilitacije u specijaliziranim centrima također je jedan od načina pomoći koji omogućava bolju kvalitetu života i lakše svakodnevno funkcioniranje.

Obzirom da post COVID-19 sindrom može obuhvaćati sve organske sustave, u liječenje i praćenje takvih bolesnika zahtjeva multidisciplinarni tima liječnika, nutricionista, psihologa i psihijatara koji mogu sveobuhvatnim pristupom ublažiti posljedice ove opake bolesti.

Autor: Dr.sc. Marija Marković, dr.med.spec. interne medicine

Dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija