Poliklinika binova logo

Gljivice na noktima – kako ih spriječiti i tretirati?

Objavljeno

07/28/2023

Gljivice na noktima su problem s kojim se susreće veliki broj ljudi. Iako često bezazlene, mogu izazvati neugodnosti poput bolova, svrbeža, a i estetski su neugodne. No, rješenje postoji. Ovaj vodič pružit će vam sveobuhvatne informacije o gljivicama na noktima, uključujući simptome, uzroke, i načine liječenja. Bilo da ste već suočeni s ovim problemom ili želite naučiti kako spriječiti pojavu gljivica, ovaj stručni vodič vam može pomoći.

Što su gljivice na noktima?

“Gljivice” na noktima, tj. gljivične infekcije noktiju su promjene noktiju uzrokovane gljivama. To je najčešća bolest noktiju i predstavlja oko polovice svih poremećaja noktiju. Oštećenje nokta, često vlaženje šaka i stopala, različita stanja smanjene imunosti, smanjena cirkulacija u donjim dijelovima udova, kao i smanjenje rasta nokta u starijoj životnoj dobi pogoduju nastanku ove bolesti. Do gljivične infekcije dolazi zbog prekomjernog rasta i razmnožavanja gljivica u noktu, ispod ploče nokta ili na njoj. Riječ je o relativno čestom zdravstvenom problemu koji pogađa oko 10 % stanovništva. Kako gljivicama pogoduju topla, vlažna okruženja, ne čudi da u unutrašnjosti zatvorene cipele često dolazi do njihovog pretjeranog razmnožavanja, a posljedično i infekcije.

Prepoznavanje gljivica na noktima nogu

Gljivice na noktima nogu, poznate i kao onihomikoza, čest su problem koji može uzrokovati promjene u izgledu i teksturi noktiju. Evo nekoliko uobičajenih znakova i simptoma koji mogu ukazivati na prisutnost gljivica na noktima nogu:

 • Promjena boje noktiju: Nokti mogu postati žućkasti, smeđi ili zelenkasti
 • Debljanje noktiju: Zaraženi nokti često postaju deblji i nepravilni
 • Promjene u obliku noktiju: Nokti mogu postati iskrivljeni ili zakrivljeni
 • Lomljivost noktiju: Zaraženi nokti mogu postati krhki i lako se lome
 • Odvajanje noktiju od nokatne ploče: Nokti se mogu početi odvajati od kože oko nokta
 • Prisutnost tamnih mrlja ili pruga na noktima
 • Pojava krhkih i bijelih točkica na noktima
 • Ponekad se može pojaviti i neugodan miris ispod zaraženog nokta.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma na svojim noktima, posebno ako je prisutnost ovih znakova uporna i ne prolazi, preporučuje se posjetiti liječnika, točnije dermatologa. Oni će moći dijagnosticirati onihomikozu na temelju pregleda noktiju i možda će uzeti uzorak, strugotinu nokta za testiranje kako bi potvrdili prisutnost gljivica. Važno je pravilno dijagnosticirati i liječiti gljivice na noktima nogu, jer mogu postati uporne i širiti se na druge nokte i stopala. Liječenje može uključivati antifungalne kreme, lakove, tablete ili druge tretmane koje će propisati liječnik. Također, važno je provoditi preventivne mjere kako biste smanjili rizik od ponovne infekcije, kao što je održavanje čistih i suhih stopala, nošenje čistih čarapa i cipela te izbjegavanje hodanja bosi u javnim prostorima.

Kako se šire gljivice na noktima?

Gljivice na noktima, odnosno  onihomikoza, šire se na različite načine. Gljivice su mikroorganizmi koji vole vlažno i toplo okruženje, pa su mjesta kao što su javni bazeni, tuševi, svlačionice i vlažne čarape i cipele idealno stanište za njih. 

Jedan od načina na koji se gljivice mogu proširiti je kontaktni prijenos. Gljivice se mogu prenositi izravnim kontaktom s osobom koja već ima gljivičnu infekciju na noktima. To može uključivati ​​dodirivanje zaraženih noktiju ili dijeljenje predmeta poput ručnika ili čarapa.

Veća je vjerojatnost da se osoba gljivičnom infekcijom zarazi na javnom prostoru. Javna mjesta poput bazena, tuševa, svlačionica i vlažnih područja pružaju idealno stanište za gljivice. Hodanje bosi na ovim mjestima može povećati rizik od infekcije.

Također, loša higijena stopala, uključujući nepravilno rezanje noktiju, zadržavanje vlage između nožnih prstiju i nošenje prljavih čarapa i cipela, može stvoriti povoljno okruženje za razvoj gljivica.

Već spomenuto nošenje zatvorenih i uskih cipela može doprinijeti nastanku gljivične infekcije. Nenošenje prozračnih cipela i nošenje cipela koje pritišću i ne dopuštaju stopalima da dišu može stvoriti vlažno okruženje koje pogoduje razvoju gljivica.

Također i bilo kakve ozljede noktiju, poput udarca ili puknuća, mogu stvoriti ulaznu točku za gljivice, što olakšava njihov ulazak i infekciju noktiju.

Osim toga i korištenje istih čarapa, cipela, škara za nokte i drugih higijenskih predmeta s osobom koja ima gljivičnu infekciju na noktima može potaknuti širenje gljivica.

Važno je naglasiti da osobe koje su osjetljivije na gljivične infekcije ili imaju oslabljeni imunološki sustav imaju veći rizik od razvoja gljivica na noktima. Ako primijetite simptome gljivica na noktima, važno je potražiti stručni savjet i liječenje od liječnika kako biste spriječili daljnje širenje infekcije i poboljšali opće zdravlje noktiju.

Dijagnoza: Kada posjetiti doktora za gljivice na noktima?

Načelno se preporuča da se kod gljivica na noktima odmah posavjetujete s liječnikom. Liječnika se svakako mora posjetiti ako je inficirano više od tri nokta ili ako je oštećeno više od dvije trećine površine nokta. U tom slučaju neće biti dovoljna samo lokalna terapija, već se većinom mora dodatno uzimati antimikotik. Čisto homeopatska liječenja su znanstveno osporavana i njihova se učinkovitost do sada nije mogla sigurno dokazati. U svakom se slučaju preporuča razgovor s liječnikom.

Vrste gljivičnih infekcija noktiju

Najčešći znak gljivične infekcije nokta je zadebljanje nokta i mijenjanje boje. Obično nema bolova niti drugih tjelesnih simptoma. Međutim, ako se infekcija ne liječi, može se razviti upala kože ispod i oko nokta, što može uzrokovati bol. Bez obzira na uzročnike, klinička slika infekcije slična je, a prepoznajemo nekoliko karakterističnih oblika.

Najčešći oblik gljivične infekcije nokta je distalna subungvalna onihomikoza. Svi navedeni uzročnici mogu doprinijeti njenom razvoju. Gljiva ulazi u nokat s donjeg (distalnog) ili bočnog (lateralnog) ruba, te se postupno širi prema ležištu i matrici nokta. Klinički se primjećuje odvajanje nokta od podloge, te promjena boje nokta koja često postaje prljavo-žuta

Bijela površinska onihomikoza uzrokuje promjene koje su vidljive samo na noktima nogu, a najčešći uzročnici su  gljive Trichophyton  mentagrophytes var. interdigitale, Trichophyton spp. i neke dermatofitične plijesni. Na noktu se mogu vidjeti male diskretne bijele mrlje (leukonihija trichophytica) koje su lako previdljive, ali se mogu ukloniti.

Proksimalna subungvalna onihomikoza obično je uzrokovana gljivom Trichophyton spp. Ovaj oblik gljivične infekcije nokta češće se javlja kod bolesnika s HIV/AIDS-om. Uzročnik prodire kroz kožicu nokta te uzrokuje infekciju matrice nokta i nokatne ploče, rezultirajući bijelim noktom koji se lako mrvi u predjelu nokatnog nabora. Nokat se kasnije može odlomiti, ali ponovni rast je otežan zbog oštećenja matrice nokta.

Distrofična onihomikoza uzrokuje opsežno oštećenje nokta, što se često vidi kod bolesnika koji pate od kronične mukokutane kandidijaze. Nokat postaje zadebljan, mijenja boju i lako se mrvi. Često je povezana s upalom kožice ili bočnog nabora nokta (paronihija) uzrokovane Candida albicans ili drugim vrstama Candida gljiva. Pritisak na inficirano područje može rezultirati gnojnim sadržajem za kultivaciju. Kada je prisutna paronihija, rijetko je uzrokovana dermatofitima.

Lijek za gljivice na noktima: kako i kada ih koristiti?

Lijekovi protiv gljivica na noktima, poznati i kao antifungalni lijekovi, koriste se za liječenje onihomikoze – gljivičnih infekcija noktiju. Ovisno o težini infekcije i zahvaćenom području, liječnik može preporučiti različite oblike liječenja. Neki od uobičajenih lijekova protiv gljivica na noktima uključuju:

 • Topički antifungalni lakovi: To su lakovi koji se nanose izravno na zaražene nokte. Aktivni sastojci u tim lakovima obično su amorolfin ili ciklopiroks, a primjenjuju se jednom ddo dva puta tjedno. Ovaj oblik liječenja obično se koristi za blage infekcije
 • Topički antifungalni kreme i masti: Kreme i masti sadrže antifungalne tvari koje se nanose na zahvaćeno područje kože oko nokta. Primjenjuju se nekoliko puta dnevno, a mogu biti učinkoviti za umjerene infekcije
 • Oralni antifungalni lijekovi: U slučaju težih infekcija ili ako se gljivice šire na više noktiju, liječnik može propisati oralne antifungalne lijekove. Najčešći oralni lijekovi uključuju itrakonazol, terbinafin i flukonazol. Ovi lijekovi djeluju na gljivice iznutra, ali zahtijevaju dulji tijek liječenja i pažljivo praćenje

Važno je napomenuti da liječenje gljivica na noktima može biti dugotrajno i zahtijeva strpljenje. Infekcije noktiju sporije reagiraju na liječenje jer nokti rastu sporo, a potrebno je vrijeme da novi, zdravi nokti narastu. Također, važno je slijediti upute liječnika i redovito koristiti propisane lijekove kako bi se postigao najbolji mogući rezultat. Uz liječenje lijekovima, važno je provoditi preventivne mjere kako bi se spriječila ponovna infekcija, poput održavanja čistih i suhih stopala, izbjegavanja hodanja bosih na javnim mjestima, nošenja prozračne obuće te izbjegavanja dijeljenja obuće i higijenskih predmeta s drugima. 

Prirodni lijek za gljivice na nogama: koraci i preporuke

Postoje i prirodni lijekovi i kućni lijekovi koji se koriste za liječenje gljivica na nogama, ali važno je napomenuti da se učinkovitost ovih prirodnih lijekova može razlikovati od osobe do osobe i da se mogu koristiti za blage do umjerene infekcije. Ako imate teže ili uporne gljivične infekcije, preporučuje se posjet liječniku radi točne dijagnoze i propisivanja odgovarajućih lijekova.

Jedan od prirodnih lijekova koji se ponekad koriste za liječenje gljivica na nogama je ulje čajevca. Ulje čajevca ima prirodna antifungalna svojstva i često se koristi za liječenje gljivica na noktima i stopalima. Dovoljno je nanošenje nekoliko kapi ulja čajevca na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.

Osim ulja čajevca  i octene kiseline u jabučnom octu mogu pomoći u borbi protiv gljivica. Otopina jabučnog octa i vode u omjeru 1:1 stvara otopinu u koju je dovoljno umočiti zaraženo stopalo 15-20 minuta dnevno.

I soda bikarbona ima antifungalna svojstva i pomaže u smanjenju svrbeža i iritacije. Soda bikarbona zajedno s vodom stvara smjesu koju je moguće nanijeti na zahvaćeno područje.

Još jedan od prirodnih lijekova u liječenju gljivičnih infekcija je mješavina lavandina i kokosovog ulja. Lavandino ulje ima protuupalna i antifungalna svojstva, dok kokosovo ulje može pomoći u hidrataciji kože.

Osim lavandina ulja, limunska kiselina u limunovom soku može također imati antifungalna svojstva.

Važno je napomenuti da prirodni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju širenja gljivica, ali neki slučajevi gljivičnih infekcija mogu zahtijevati jače i dulje tretmane. Ako primijetite simptome gljivica na nogama, preporučuje se konzultacija s liječnikom kako bi se osiguralo odgovarajuće liječenje i praćenje stanja.

Ulje čajevca za gljivice na noktima

Ulje čajevca, poznato i kao tea tree oil, često se koristi kao prirodni lijek za liječenje gljivičnih infekcija noktiju, poznatih kao onihomikoza. Ovo ulje dobiva se iz lišća stabla čajevca (Melaleuca alternifolia), koje je endemično za Australiju.

Ulje čajevca ima snažna antifungalna i antibakterijska svojstva, što ga čini učinkovitim u borbi protiv različitih vrsta gljivica koje uzrokuju infekcije noktiju. Važno je napomenuti da je liječenje gljivica na noktima često dugotrajan proces, bez obzira na to koristite li prirodne ili farmaceutske metode. Potrebno je strpljenje i dosljednost kako biste postigli rezultate.

Iako je ulje čajevca prirodan i učinkovit prirodni lijek za mnoge ljude, nekim ljudima može izazvati iritaciju ili alergijsku reakciju. Prije nego što počnete liječenje uljem čajevca, preporučuje se provesti test na malom području kože kako biste provjerili osjetljivost na ulje.

Ako primijetite bilo kakve nuspojave ili ako se gljivična infekcija pogorša, svakako se posavjetujte s liječnikom kako biste dobili odgovarajući savjet i liječenje.

Dermatologija

Estetska dermatologija

Interna medicina

Psihijatrija